Костадин Ангелов в Пловдив: Имаме Изборен кодекс, „заченат“ в грях.

100 000 ваксини са поставени само за седмица у нас

„Много съм доволен от темпа на ваксинация. 100 000 ваксини успяхме да направим в европейската седмица на имунизацията“, заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов на брифинг пред журналисти след посещение в РЗИ-Пловдив.

„Тук работят 3 имунизационни пункта, които са зелени коридори. Вървим с добро темпо, в понеделник се очаква да пристигнат 270 000 дози от ваксините на „Пфайзер“, които са най-предпочитани“, обясни министърът.

„На 10 май ще отворим електронния регистър„, допълни проф. Ангелов. Там е предвидено ваксинациите да са с фиксиран час, през 10 минути в услуга на заети хора с ограничено време.

„Проверки в заведенията се правят постоянно – пишат се актове, това е постоянна процедура„, каза в отговор на журналистически въпрос проф. Ангелов.

По думите му се обсъжда да отпадне изискването за капацитет на заетост в заведенията. „Така го мислим, за да има логика и съпоставимост на мерките“, обясни той.

Относно сватбите и тържествата здравният министър уточни, че е допусната техническа грешка, която ще бъде поправена в първия работен ден. „Не отменяйте сватби“, призова Ангелов и подчерта, че си остава правилото за 50% капацитет в ресторантите.

На въпрос дали се очаква четвърта вълна на коронавирус у нас, здравният министър отговори, че всичко е възможно да се случи.

„Когато достигнем 65% имунизирани лица, тогава няма да носим маски, ще се събираме, ще се прегръщаме ще си ходим на гости. Това може да стане реално в края на август“, обясни проф. Ангелов.

„Около 800 000 души са ваксинирани, гоним около 3 милиона. В момента около 35-40% са ваксинираните лица у нас“, допълни той.

Как ще разнасяме машини в болници, при инвалиди и карантинирани, пита министърът в оставка

„Имаме един Изборен кодекс, „заченат“ в грях. Като приключи заседанието вчера, всички имахме повече въпроси, отколкото отговори“, отговори на журналистически въпрос здравният министър в оставка.

По думите му в кодекса няма мажоритарен вот, отменен настоящ вот, задължение да се гласува с машини. „Имам да кажа на президента някои неща за здравната част. Как ще разнасяме машини в болници, как ще гласуват инвалиди, как ще се носят при карантинирани. Чисто с дезинфекцията как ще се справим“, попита той.

Източник: БНТ и bTV
Снимка: БНТ

Подобни статии

Top