Костадин Паскалев в Пловдив: Шансът за съставяне на правителство е близо до нулата (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Костадин Паскалев в Пловдив: Шансът за съставяне на правителство е близо до нулата (СНИМКИ/ВИДЕО)

Координационният съвет на инициативата „Обединена левица“ провежда в Пловдив конференция „Левицата“

Шансът за съставяне на правителство е близо до нулата„. Това заяви пред журналисти в Пловдив социалистът и член на НС на БСП Костадин Паскалев. Той е медиатор на Конференцията „Левицата“, която се провежда в момента в града под тепетата.

По думите му, ако се стигне до кабинет, това ще е нарушаване на всички принципи. „Принципите си ще трябва да нарушат и ГЕРБ, и БСП. Единствените, които няма да си нарушат принципите са ДПС. Това, което единствено се постига в настоящия момент е гъделичкане на егото на г-жа Корнелия Нинова“, посочи той.

„Изключително тежка е прогнозата ми за предстоящите избори. Аз предполагам, че така, както вървят нещата, лявото политическо представителство ще бъде още по-ниско от сегашното или в най-добрия случай запазване на резултата. Ако успеем да се обединим, имаме шанс да получим резултат, който е с 10%, т.е. два пъти по-висок„, допълни Паскалев.

На конференцията по темите за предизвикателствата пред левите сили, секторните политики,  а също и за левия подход към реформите за преодоляване на неравенствата и гарантиране на справедливостта, която провежда в Пловдив координационният съвет на инициативата „Обединена левица“, присъстват емблематични лица. Сред тях са президентът Георги Първанов (2002-2012 г.), Румен Петков – лидер на АБВ, Мая Манолова – лидер на Изправи се.бг, Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“, „Нормална държава“ на Георги Кадиев, Александър Томов – лидер на Евролевицата и много други.

„Онова, което направихме до този момент е, че изчистихме основните принципи и идеи за постигане на лявото обединение, по които имаме съгласие. Надявам се, че дискусията, която се води в момента, ще стигне до създаване на правните предпоставки за създаване на ляво обединение. Това означава, че тези леви партии ще създадат коалиция по между си. Ще бъде предложено и на БСП да участва в тази коалиция“, поясни Костадин Паскалев.

„Идеята за започване на разговора за обединение вляво възникна на базата на последните четирите парламентарни избори, които показаха, че левицата е загубила почти три четвърти от поддръжниците си за 1.5-2 години“, коментира още той. „Ще видим дали Корнелия Нинова ще предпочете коалиция с левите партии или с ГЕРБ“, допълни Паскалев.

Той припомни основните принципи и идеи за обединение на левите партии, възприети на първата им среща на 29 ноември миналата година. Част от тях са да се укрепи колективното начало и равнопоставеността при начина на вземане на решения по всички въпроси, да се запазят традициите на перманентен пряк диалог с активистите и симпатизантите на левицата и да се постави в центъра ефективността, а не ефектността.

1 2

Подобни статии

Top