КОЦ – Пловдив: Изкуството също лекува (СНИМКИ)

50 картини на млади творци създават благоприятна психологическа обстановка в двете бази на Онкоцентъра

Петдесет картини на талантливи млади творци от Националната гимназия „Цанко Лавренов” вече внасят уют и свежест във фоайетата, коридорите и болничните стаи на Комплексния онкологичен център в Пловдив. По този начин беше финализиран няколкомесечен труд по инициатива на една от психоложките в КОЦ – Елена Атанасова, със съдействието на фондация „Грижа за живот – България”, учредена в Пловдив от млада жена. Евелина Радева е преминала през всички изпитания на онкологичното заболяване и лечение, а нейната кауза е да помага на онкоболните. Още докато е протичала терапията й, тя е дарила обзавеждането на една болнична стая, като е преобразила напълно обстановката й.

„Идеята е да се работи не само по медицинската част, но и върху благоприятната психологическа обстановка – предпоставка за адекватното лечение на нашите пациенти”, каза управителят на Онкоцентъра д-р Парашкев Цветков.

Той припомни, че програмата на лечебното заведение за психологическото благополучие е от близо 2 години, минала е вече през етапите за изследване и справяне с неминуемия в нашето време бърнаут синдром, битовото подсигуряване на онкоболните – във всяка стая има кабелна телевизия, която за разлика от другите болници е абсолютно безплатна, свободен достъп до интернет, подсигуряване на възможност за безпрепятствено паркиране в големия град.

„Идват трудни времена – икономически и медицински – с наличието на Ковид – 19, и ние трябва да правим всичко възможно за създаване на добро лечение и благоприятни условия на пациентите“, подчерта д-р Цветков.

Идеята е чрез изкуството да се повдигне духът на пациентите

Психоемоционалното състояние на пациентите има много важно значение в комплексното лечение. Освен медицинската част, е необходимо да бъде включена и психосоциална подкрепа. КОЦ – Пловдив е „пионер” в общуването с пациентите в болнична среда. Много често нашите болни споделят, че не само заболяването, но и самата обстановка действа потискащо”, обясни Елена Атанасова, психолог с 11-годишен стаж в работата с онкологично болни хора. Така, след разговор с пациентите, у нея се е родила идеята за творбите, тъй като е убедена, че изкуството лекува.

1 2

Подобни статии

Top