Кой ще е новият почетен гражданин на Асеновград решават днес в Общинския съвет

Новият почетен гражданин ще бъде удостоен със званието в Деня на Асеновград, който тази година ще се чества на  12 май.

Осем са номинациите тази година за удостояване с  най-голямото отличие на Асеновград -„Почетен гражданин“. Общинските съветници ще избират сред предложените кандидатури на лекар, музиканти и общественици.

Една от ярките личности в съвременната българска музика, Петя Буюклиева, има изяви на родна и международна сцена. Многобройни са и благотворителните й концерти, свързани с културния календар на общината, се посочва в мотивите на предложението.

Предложение за получаване на званието „Почетен гражданин“ бе отправено и за доктор Никола Тодоров.  С  изключителен принос и заслуги за развитието на здравеопазването, научния и социалния живот в община Асеновград, той става първият в града специалист по нефрология и въвежда съвременните методи в диагностиката и лечението на бъбречните заболявания.

Посмъртна номинация и за таланта Дамян Велчев. Повод за предложението е това, че той е популяризирал с оперното изкуство из цялата страна името на Асеновград. Известният тенор е имал и немалко благотворителни изяви в сферата на културата.

Васка Владимирова също е сред изтъкнатите творчески личности, номинирани за „Почетен гражданин“ на града.  Заедно със съпруга си Георги Терзиев през годините организират гостуването в Асеновград на изявени български музиканти и композитори. Целият професионален живот на Владимирова е посветен на пианото и нейните ученици, които по-късно се радват на признания, успешна музикална кариера и множество награди за таланта и уменията си.

Сред другите имена, предложени за удостояване с „Почетен гражданин“ на града, е това, на Николина Йочева. Дългогодишен председател на най-големия пенсонерски клуб в Асеновград тя живее с радостите и мъките на пенсионерите в града. Тази година Николина Йочева чества и 70-годишен юбилей.

Учителят, удостояван с плакет и почетни грамоти на Министерството на културата и на Министерството на образованието и науката Георги Коройчев, също е сред номинираните за престижният знак. Той е първият носител на знаковата регионална награда „Петко Москов“. Поколения наред учител и ученици вървят заедно по пътя на творчеството, опознавайки иконописа, архитектурата, традициите и обичаите на асеновградския регион.

Виктория Стефанова е колоритна личност на Асеновград, заради което също е предложена за приза „Почетен гражданин“. Тя е добре позната сред асеновградчани, като „Жената-Поезия“ и е известна с приноса си в духовен и културен аспект в града. Тя знае наизуст над 110 стихотворения, поетични фейлетони, прозаични творби. Със завладяващите си рецитали е печелила призови места, представяйки Асеновград на различни конкурси.

Главен инициатор за побратимяването на община Асеновград със Старий Оскол в Русия Росен Чаталбашев също заслужава да се нареди сред почетните граждани на града. Той е собственик на голямо предприятие, като така осигурява работа и поминък на множество асеновградчани.

По правило номинации се приемат до деня на сесията, която този месец ще бъде на 24 април. 

Местният парламент няма право да обсъжда предложените имена. Според регламента точката влиза като първа в дневния ред на заседанието, като вотът е таен. Почетен гражданин става всеки, който събере 17 от гласовете на съветниците.

Новият почетен гражданин ще бъде удостоен със званието в Деня на Асеновград, който тази година ще се чества на  12 май, заради изборите за Европейски парламент.

Подобни статии

Top