Младенци е! Кой празнува имен ден?

Православната църква отбелязва денят на Свети Четиридесет мъченици.

Църквата определя този ден като празник на четиридесетте войника от арменския полк в град Севастия. Светите 40 мъченици са били римски войници, които тайно изповядвали християнството. След жестоки мъчения, войните загиват за своята вяра по време на преследванията на християните от император Лициний ( IV в.).

Православната църква по-късно ги канонизира. В българските религиозни вярвания – представата за 40-те светци войни се трансформира в младенци. Така сред старите българи празникът е известен като Младенци.

Празникът на Светите 40 мъченици от Севастия е навлязъл дълбоко в бита на българите. Той е бил особено почитан през Средновековието.

В народния календар Празникът е известен още с имената Свето четирси, Сто четиресе, Младенци.

С този ден е свързано народното вярване, че слънцето се обръща към лято и времето се затопля. Времето на Младенци показва каква ще бъде прогнозата до Гергьовден. Ако денят е ясен, житата ще са чисти, а кошерите – пълни с мед. Ако вали дъжд, изобилието ще е при царевицата. Ако е мъгливо, през лятото ще вали град.

Особено място сред обичаите на празника заема обредното гонене на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички действия в този обред: стопаните палят огън, прескачат го, удрят по железни предмети и наричат: “Бягайте, зъми и гущери, на 40 разкрача”.

В някои краища на България е разпространен обичаят оратници (огруглици) – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин пропъжда болести и несполуки. Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с простичък, направен от самия него, лък запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късна доба.

Празничната трапеза: Освен обредните хлябове, всяка стопанка сготвя и 40 червени чушки, които пълни с ориз или булгур и всеки гледа в този ден 40 неща да хапне – да е берекетлия годината.

Имен ден днес празнуват Младен и Младенка, Вивиан, Вивиана, както и всеки, който няма дата за празник на името си в календара, може да си избере този ден и да празнува.

Подобни статии

Top