КПП-тата падат на Гергьовден, отварят спортните съоръжения и заведенията на открито

Подновяват курсовете за правоуправление от  утре. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг на НОЩ

Забраната пада, но при строги мерки за безопасност, дезинфекция и дистанция.

Индивидуалният спорт на открито се възобновява. Отварят спортните бази и стадионите, както и местата за плуване. 

Тези мерки на отхлабването се въвеждат заради запазване психическото здраве на хората, каза Борисов.  Дистранция и дезинфекция е най-важното. Разчитаме на съвестта на хората, коментира премиерът.

Обсъждат заведенията на открито и тези с  градини  да могат да започнат работа, но предстои да се обсъди каква  дистанция трябва да се спазва между клиентите.

Разчитаме на дисциплината, защоти трябва да се научим да живеем с този вирус. Той няма да си отиде скоро, за съжаление. Няма ясна диагноза и протокол. 

България дава 100 хиляди евро за работа по откриването  на ваксина.

Думата извънредно положение създава допълнителен стрес, затова в момента се работи и утре сутрин ще имаме проектозакон, който да ни послужи да отменим извънредното положение, но да въведем т. нар. санитарно положение, защото голяма част от правилата ще останат и след 13 май.

Абсолютно единомислие със щаба има с КПП-тата.

Считаме, че КПП изиграха много важна роля. Когато се наложи определени места ще се загражда, когато има зараза на определа улица или в един квартал. Вземехме решение и смятаме, че след обед на Гергьовден може да премахнем КПП. Ще спестим часовена  висене на хората и ще облекчим  работата на 11 хиляди и 500 полицаи.

Детските градини и яслите няма да започнат работа на този етап. Нямаме единомислие за момента. Децата ще хоядт на градина, нпо така рискуваме да  поставим на риск персонала и сме застрашени да възникне нова епидемия, ако едно дете се зарази то се прибира вкъщи и рискува да зарази семейството си.

Здравето и капацитетта на болнииците е най-важно, казахме още в началото. 

 

Подобни статии

Top