Крадец на матрици за керемиди отива на съд

Районна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 37-годишен мъж за кражба на алуминиеви матрици за керемиди на стойност 311 596 лева

Районна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Р.Л., на 37 г., за това, че в периода от 12.12. 2018 г. до 31.05.2019 г., в землището на с. Радиново, обл. Пловдив, чрез използване на моторно превозно средство – товарен автомобил, марка „Ивеко“, е отнел чужди движими вещи, собственост на фирма – 6 557 броя нови алуминиеви матрици за производство на керемиди, на стойност 183 596 лв., 6 400 броя използвани /втора употреба/ алуминиеви матрици за производство на керемиди, на стойност 128 000 лв., или общо 311 596 лв., както и апарат за фина настройка, на стойност 960 лв., или всички вещи на обща стойност 312 556  лв., от владението на управителя на фирмата,  без неговото съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата е в големи размери – престъпление по чл. 195 ал. 2 вр. ал 1 т. 4 вр. чл. 194 ал. 1 Наказателния кодекс.

По делото е установено, че управителят на търговско дружество със седалище в гр. Пловдив, през 2017 г. решил да закупи машини за производство на керемиди, които впоследствие да продава. За целта той първо закупил недвижим имот в землището на с. Радиново, обл. Пловдив. Там обособил цех за производствените дейности и площадка за съхраняване на готовата продукция.

През 2017  г. закупил поточна линия и 16 000 алуминиеви матрици, които да послужат при изработката на керемидите. Матриците трябвало да се монтират към поточната линия, служейки за изсушаване на вече произведените и оформени керемиди. 8 000 от общата бройка били нови, а останалите 8 000 били използвани /втора употреба/. Сделката била сключена с дружество в Италия, откъдето в началото на 2018 г. били доставени алуминиевите матрици и оставени на съхранение в халето. Посредник при сделката за закупуването на матриците и машината бил обвиняемият Р.Л. Той живеел в гр. София и работел при пострадалия, като отговарял за производствената дейност.

По делото е установено, че докато в цеха се монтирала поточната линия, обвиняемият Р.Л., решил да продаде алуминиевите матрици. Чрез работник във фирмата, се свързал със собственик на пункт за вторични суровини в гр. Пазарджик. На него обяснил, че искал да продаде матриците, защото били стари. След като получил одобрение, обвиняемият наел шофьор, който с товарен автомобил, марка „Ивеко“, от 12 декември 2018 г. до 31 май 2019 г., извозвал алуминиевите профили от склада до пункта за вторични суровини. По този начин били направени повече от 10 курса.

Така обвиняемият Р.Л. противозаконно отнел чужди движими вещи –  алуминиеви матрици за производство на керемиди и машина от производствения цех, всичко на обща стойност 312 556 лева. Когато работниците започнали монтаж на матриците, установили липсата им и бил подаден сигнал в полицията.

По делото са извършени разпити на свидетели, огледи, иззети са веществени доказателства и др. Причинената вреда на пострадалия не е възстановена.

Подобни статии

Top