Кръгла маса и изложба „Древният код в българските шевици“ в библиотеката Асеновград

Кръгла маса „Значение и роля на българските шевици в традиционната култура на българите“ организира Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград.

Събитието е заключително в рамките на проекта „Завръщане към корените”, който се реализира от  библиотеката  в партньорство с Регионален етнографски музей – Пловдив и НЧ „Никола Й. Вапцаров – 1894” с. Тополово.  Срещата с учените започва в 15:30 часа.

От 18 часа ще бъде открита изложбата „Тайният код в българската шевица“. Експозицията  провокира зрителя да открие скритата мъдрост и как тя да е от полза за днешните поколения.

В програмата ще вземат участие Клуб за танцово изкуство „Везеница“ и ФФ „Карлък“ – Асеновград.

Има една много важна част от традиционната българска култура, която е устояла през превратностите на историческата ни съдба. Това са българските шевици с техните знаци и символика. Дали тази устойчивост на шевиците през вековете е само заради функцията им на украса или има нещо много дълбоко скрито в тях, като свещено познание, което е предавано от поколение на поколение?

Програмата е част от проекта „Завръщане към корените” финансиран по проект „Читалища”, направление „Читалища: общностно участие и иновации” на Общинска фондация „Пловдив – 2019”.

ПРОЕКТЪТ Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА НА ПЛОВДИВ – ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019

Подобни статии

Top