Красен Кралев: Най-тежки през годината бяха скандалите в БФС

Последваха ги промените в БФволейбол, постигнахме и много успехи, заяви министърът на младежка и спорта Красен Кралев

– Г-н министър, добра или лоша беше годината за българския спорт?

– Повече добра. Винаги очакванията на обществото са по-големи от това, което се реализира, но лично аз съм изключително доволен от представянето на нашите спортисти. От усърдието, с което представяха България, и то във всички възрастови групи. Имахме добри моменти през тази година, но имахме и много нереализирани възможности. Да, доволен съм, но можем много повече. В доста случаи много малко не ни стигна за медал от световно. Тази година е предолимпийска и всеки гледаше да си свери часовника с конкуренцията, защото реално много изненади в Токио не могат да се случат. Това ще ни е нивото и това са спортистите, които ще ни представят на олимпиадата.Новината за мен е, че българските щанги се върнаха с гръм и трясък в световния елит. Държавата положи много усилия да реши проблемите с допинг скандалите през последните години. И накрая показахме, че можем да печелим и когато сме чисти. Изгради се един много силен екип, който спечели 43 медала в различните възрасти. Божидар Андреев има всички шансове след европейската титла и бронза от световното да вземе медал и от олимпиадата. Но по-радващото е, че има много млади състезатели с голям потенциал.

Разбира се, много важен бе пробивът в биатлона. Владимир Илиев взе медал от световно, което не се бе случвало в историята при мъжете. Трябва да отличим и боксьорите, които са с 19 медала от всички възрасти и отличие от световно след 10 години пауза. Радослав Панталеев надви действащия световен шампион за отличието. Надявам се, че корупцията в международната федерация няма да засегне предолимпийските турнири и самата олимпиада, и така да имаме повече възможности за отличия. Даниел Асенов, Мелиз Йонузова и Севда Асенова бяха жестоко ощетени и останаха в подножието на медалите. Нашата школа е в добро състояние и при нормално съдийство можем да разчитаме на повече квоти и медали от олимпиадата.

Затвърди се статутът на художествената гимнастика и женската борба на световни школи. В гимнастиката взехме всичко, което можеше. Пълен набор на квоти. Ансамбълът взе бронз, но според всички бяха ощетени. Но са в тройката, и то от 5-6 години насам, което показва стабилност. Боряна Калеин бе на косъм от медала в Баку. И пожелавам това да стане на олимпиадата.

Продължавам да твърдя, че Тайбе Юсеин е най-талантливият борец в света във всичките стилове. Миг невнимание и допусна загуба на световното. Тя има сили да се поправи. Проблемът е при мъжете и той е от години. В каратето имаме Ивет Горанова, със злато от европейските игри, която показа, че нищо случайно няма в нейните успехи. Побеждавала е всички в категорията, като това е надежда, ако стигне до олимпиадата. Все пак е само на 18. Джудото се представи стабилно. И този спорт ще бъде в играта за медалите. Имаме шансове за три квоти и две отличия. Таекуондото бе напът да бъде голямата издънка на годината, но в последния момент Митко Джорджев взе сребро на европейското. Бадминтонът намери необходимия баланс след скандала със сестри Стоеви. И те се представиха много добре. Там чакаме и още една квота за игрите при жените. Не трябва да се подценяват и младите ни състезатели.

Направихме пробив в спортове, където нямаме традиции. Две български момичета – Ая Митева в конния спорт и Селин Али в ловната стрелба, вдигнаха високо знамето. Това разтваря ветрилото на спортовете, на които можем да разчитаме. И заради това съм спокоен за бъдещето на българския спорт. Прибавяме към това Ангел Кодинов в кану-каяка, Светла Згурова в модерния петобой, Йоана Илиева във фехтовката и картината става още по-оптимистична. Дори мога да спомена, че след повече от 40 години имаме представители в хокея на лед на младежката олимпиада.

Да не забравяме, че след толкова време и плуването върви напред. Имаме два суперталанта – Антъни Иванов и Йосиф Миладинов. Миладинов вече подобрява рекордите на Антъни и това означава конкуренция. Това ще ги прави още по-добри. Пожелавам на всички да са живи и здрави, да нямат контузии, защото историята помни велики български спортисти, които пропуснаха шанса да се реализират заради болест или травма. Ако сме малко по-концентрирани и здрави, съм сигурен, че успехите ни ще са по-големи, защото потенциалът е налице. Дано спортистите не се смачкат от очакванията, защото в олимпийска година те са огромни. Но се надявам, че треньорите и шефовете ще успеят да ги съхранят от това, за да могат да се реализират максимално на олимпиадата.

– А кой беше най-тежкият момент от годината?

 

– Безспорно това беше расисткият скандал на мача с Англия и последвалите след него процеси в БФС. Събитията преди двубоя, които се развиха седмици преди двубоя, предполагаха подобно нещо. Сами влязохме в капана, който ни бе поставен от британските медии и той щракна. Това бе най-вече обида към българския народ, който е показал, че е изключително толерантен. Целият този случай показва, че като се направи компромис, след това се плаща най-високата цена.

– Докъде стигна проверката в БФС?

– Още тече. Все пак става въпрос за всеки един областен съвет. Над 500 клуба. И от инспектората проверяват всичко, до последния документ. Надявам се, че до края на януари ще имам доклад на бюрото си.

– Във волейбола като че ли утихнаха страстите.

– Това, което се случи във футбола, показа, че няма “свещени крави” сред федерациите. Българският закон е над всичко. Появиха се коментари, че държавата се намесвала в работата на федерациите. Но може да се види как във всеки един документ и устав на международните спортни организации е записано, че местните закони имат върховенство. За намеса може да се говори единствено, когато става въпрос, ако държавата наложи президент или управителен съвет, без да се проведат демократични избори. Тогава има и санкции.

Няма да скрия, че като подготвяхме новия закон за спорта, обмисляхме да въведем изискване за мандатност. Но заради една или две гнили ябълки не си струва да се ограничават добрите ръководители в българския спорт. А положителни примери има доста. Когато си изчерпан и вече не си полезен, трябва да имаш сили сам да се оттеглиш. Така слизат от трона умните хора, а тези, които са обсебени от властта – излизат през задния вход.

1 2

Подобни статии

Top