Красен Кралев: Най-тежки през годината бяха скандалите в БФС

– В новия закон има и прелицензиране на федерациите. Как върви този процес?

– За съжаление, не можахме да избегнем българския манталитет да се прави всичко в последния момент. До момента са прелицензирани 53 федерации, още 25 са подали документи. 34 все още не са. Сред тях са футболният съюз и олимпийското таекуондо. За футболния съюз това е нормално, защото това е най-голямата спортна организация в България. Има още време до 18 януари. Една от основните цели на новия закон бе да се реши проблемът с федерациите и клубовете, които нямат реална дейност. И се вижда, че да имаш назначен треньор и наета база, за някои е непреодолимо препятствие. Значи само е маркирана дейност.

– България бе отново домакин и на доста големи първенства. Справихме ли се?

– След трите световни през 2018 година, тази година календарът бе малко по-постен. Но имаше достатъчно, за да задоволим българската публика. Ще започна с едно, което смятах, че ще бъде изключително трудно, защото никога не го бяхме правили – световното по шорттрек. Един спорт, който ни е носил много радост. И се справихме блестящо според оценката на международната федерация. Значи може да гледаме по-смело за подобни домакинства.

Традиционни вече станаха световните купи по волейбол, художествена гимнастика и ски. Волейболът бе в Пловдив, Русе и Варна, в новите зали. Имаше голям интерес. Над 20 000 зрители във Варна, над 14 000 в Пловдив и 6500 в Русе. Ще продължим с домакинствата и през новата година. Ските остават най-добрата рекламна кампания за България. Над 120 милиона аудитория. В дългосрочен план такива състезания носят много за туристическата индустрия. В художествената гимнастика по принцип организацията винаги е била на високо ниво. И ще продължим.

Вече традиционен стана и тенис турнирът “София Оупън”. Имахме 6-ма от топ 20 на световната ранглиста, като трима от тях завършиха в топ 10. Това показва, че това е бил най-силният АТП 250 турнир през годината. Даниил Медведев го спечели, зрителите видяха Стефанос Циципас, Беретини, Хачанов, Вавринка.

Проведохме и световно по борба, един традиционен спорт за България. Организирахме за първи път и Гран при по таекуондо в олимпийската версия. И това бе огромно предизвикателство, защото бе непознато.

– Върху какво се работи за 2020 г.?

– Най-голямото ни първенство безспорно е олимпийската квалификация по борба. Последният шанс за Токио. Това е най-успешният български спорт и за нас е важно колко души ще изпратим на олимпиадата. Пред собствена публика мотивацията е различна. Съдиите не смеят толкова да те режат. Няма какво да се заблуждаваме – борбата, боксът и художествената гимнастика са съдийски спортове, където всяко едно отсъждане влияе на крайния резултат. Трудно се печели такова домакинство. Надявам се, че ще бъдем брилянтни в организацията. Другото ново е световното първенство по баскетбол за юноши до 17 години. Този спорт не е в най-доброто състояние в България, но ще дадем уникален шанс на младите ни таланти да се сблъскат с най-добрите.

Като се прави държавна политика в спорта е важно да планираш с години напред. През 2021 година освен традиционните турнири ще имаме европейско по волейбол за жени, където сме домакини със Сърбия. Румъния и Гърция. Също така европейско по художествена гимнастика във Варна. За първи път у нас ще има и световно по ски за младежи. За 2022 година вече сме договорили световно по скокове на батут и художествена гимнастика. И европейско по джудо, което спечелихме доста трудно.

Голямата ни амбиция е тази година да договорим и световно по борба през 2023 година. Това бе първата свободна година. Разбира се, това. което се случи с Русия в международен план с 4-годишното наказание и забраната за домакинства, отваря нови възможности. Ако има нещо в спортове, които са традиционно силни за България, бихме кандидатствали, защото вече имаме самочувствие и опит. Разбира се, бюджетите са лимитирани, но винаги, когато ги надхвърлим, сме имали подкрепата на правителството и лично на премиера Бойко Борисов, като с постановления са ни отпускани допълнителни средства.

Работим усилено, след като приключиха драмите с федерацията по автомобилизъм, и вече има мотивирани хора, които искат да работят да върнем европейския статут на рали „България“. Европейският шампионат е под егидата на “ Евроспорт“. И си представяте какво ще представляват няколко дни предавания от морските ни курорти какъв ефект ще има.

– Ще продължите ли с обновяването на базата?

– Да. Освен големите обекти направихме и много малки, на които не се обръща толкова много внимание. С изграждането на големите зали, ако финишираме с тази в Бургас, сме приключили. Там ще бъде най-голямото спортно съоръжение в България. Ще продължим с малките като тази в Кърджали. Направихме инвестиция в леката атлетика. Ремонтирахме закритата писта в Добрич, а тя е единствената за Източна България с овал. Без такива писти, не можем да очакваме да се появи наследник на Ивет Лалова. Трябват 12 месеца подготовка, а не 7-8. Направихме закрита писта и в Кюстендил. Приключихме и ремонта на Зимния дворец. Тази година пуснахме и тренировъчната зала.

Огромно удоволствие ми донесоха реакциите на родителите, които като видяха какво сме направили, просто изпаднаха във възторг. И направихме всичко с доста по-малко средства от тези. които искаше да похарчи едно предходно правителство.

Започваме от януари. Ще направим основен ремонт на залата по бокс в Русе. Вече има обществена поръчка за около 260 000 лева. Там е един от водещите ни центрове в този спорт. Ще направим зала и в Плевен, като проектът е на големия ни шампион Детелин Далаклиев. Той има огромно желание да се занимава със сериозна треньорска дейност и ще получи подкрепата ни. Подменяме настилките на два тренировъчни стадиона в Габрово и Смолян. Предстои основен ремонт на северните зали на стадион “Ивайло“ във Велико Търново. Те са три на брой и реконструкцията на цялото съоръжение ще приключи. Има отделени средства за обновяване на закритата писта за лека атлетика в Плевен. Започнахме работа с общината в Самоков за ролбан и писта, което бе обещано на биатлона. Обсъждаме с кметовете на Стара Загора и Враца направата на тренировъчни стадиони за лека атлетика, като така там могат да се провеждат и по-сериозни първенства. Подадохме и молба за изваждане на виза за строителство на нова зала за художествена гимнастика на стадион „Раковски“ и смятам, че до края на 2020 година ще я завършим.

Източник: „24 часа“

1 2

Подобни статии

Top