Краси Анев след европейската титла: Стрелбата ме направи шампион! (ВИДЕО)

Българинът изпревари в Минск норвежците Тарей Бьо и Ендре Стрьомсхайм при силен вятър и с отлична стрелба

Красимир Анев спечели европейската титла на 20 километра на първенството по биатлон в Минск – Раубичи (Беларус). Българинът изпревари норвежците Тарей Бьо и Ендре Стрьомсхайм, съответно с 3,7 и 11,1 секунди.

31-годишният самоковец пропусна само една мишена във втората от четирите си стрелби и измина трасето за 53:18.1 минути. Българинът, който е европейски вицешампион в преследването от 2018 г. и взе бронз в спринта през същата година, успя да изпревари за първото място олимпийския шампион и носител на Големия кристален глобус Тарей Бьо.

До момента Красимир Анев бе спечелил 4 сребърни и 4 бронзови медала от Европейски първенства, но така и не успяваше да стигне до титла. Златният медал е втори за България в историята на Европейските първенства. През 2017 г. Владимир Илиев спечели на 10 км в Полша.

„Вятърът бе много силен и бе проблем за много от състезателите. Затова аз се опитах да стрелям бавно и внимателно. Знаех, че добрата стрелба ще ми даде шанс да се кача на подуима“, заяви Краси Анев след финала.

Владимир Илиев завърши 23-и с 6 грешни изстрела, Антон Синапов – 51-и също с 6 грешки, а Димитър Герджиков не финишира.

При жените Даниела Кадева се класира на 16-то място на 15 километра. Българката допусна направи силно състезание въпреки, че допусна 4 грешки в стрелбата.

Също с четири пропуска на огневия рубеж на 37-ма позиция завърши Милена Тодорова. Със седем пропуснати мишени Емилия Йорданова пресече финала на 70-то място. Четвъртата ни представителка Десислава Стоянова не взе участие в състезанието.

Хана Йоберг (Швеция) спечели титлата в дисциплината. Олимпийската шампионка от Игрите в Пьонгчанг допусна три грешки в четирите стрелби и финишира за  48:13.1 минути.

Втора се класира Юлия Журавок (Украйна) с една пропусната мишена и изоставане от 32.3 секунди, а бронзовото отличие спечели  Ирина Кривко (Беларус) с две грешки в стрелбата и пасив от 41.5 секунди.

Днес европейското първенство продължава с щафетите. В единичната смесена ще ни представят Антон Синапов и Милена Тодорова, а в класическата ще разчитаме на Даниела Кадева, Емилия Йорданова, Димитър Герджиков и Красимир Анев.

Подобни статии

Top