Красимир Вълчев: Местим матурите на 30 май и 1 юни

Зараради удължаване на извънредното положение изпитите от националното външно оценяване ще се преместят от 4 до 10 дни

Изместваме държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване с 4 до 10 дни заради извънредното положение. Това заяви на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му при сегашната ситуация учебните занятия ще се възстановят от 14 май.

„Ситуацията е динамична. При този сценарий, ще се наложи да преместим изпитите от 4 до 10 дни. Засега предстои обсъждане с професионалната общност, но държавните зрелостни изпити, които бяха планирани за 20-22 май, ще се наложи да бъдат проведени на 30 май и 1 юни. Целта е да имаме 8-9 дни, в които да се приключи учебната година за 12 клас“, посочи министърът.

„При всички случаи материалът ще се редуцира и ще направим контролно замерване, докъде са стигнали училищата. Няма проблем да включим и материала само от първия срок, но няма да е честно към тези, които са учили. От миналата седмица в дистанционното обучение стартираха с преподаването на нов материал. Но най-вероятно последните теми и последните раздели от учебниците могат да отпаднат“, добави министър Вълчев.

Изместват със 7-8 дни кандидатстудентските кампании и тези след 7 клас

Кандидатстудентските кампании у нас също ще се изместят със 7-8 дни, с толкова ще се забави и издаването на дипломите на 12-класниците, съобщи просветният министър. По думите му ще бъде направено проучване дали ще се изместят кампаниите и в чуждестранните ВУЗ-ове. Ако няма такова изместване, ще може да бъдат издавани и по-рано дипломи на 12-класниците.

„3/4 от ВУЗ-овете приемат с резултата от матурите, така че матури ще се провеждат“, категоричен бе Красимир Вълчев. Националните олимпиади ще бъдат отменени, вероятно ще се ползват резултатите от областните им кръгове, при кандидатстване във ВУЗ.

„Полагането на изпитите за 7-и клас ще се отложи и от планираните дати  9-11 юни,  най-вероятно те ще бъдат изместени за 13-15 юни. Няма пречка да се проведе и външното оценяване след 4-ти и 10-ти клас. За една част от учениците това е свързано с кандидатстване – за 4-ти клас в математическите гимназии, за 10-ти клас – в обединените училища. Изпитите след 4 клас ще бъдат преместени на 29 и 30 май“, обясни Вълчев. 

1 2

Подобни статии

Top