Красимир Вълчев: Обсъжда се вариант за разредено присъствие на учениците от 8 до 12 клас

Просветният министър е под карантина, бил в контакт със заразен с COVID-19

„На 25 училища съм разрешил обучение в електронна среда. Продължават действията да се взимат локално, в следващите дни с министъра на здравеопазването ще дадем указания към училищата. И в момента получавам предложения за преминаване към онлайн обучение на прогимназиален етап“. Това заяви пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев. От вчера той се е самоизолирал след контакт с COVID положителен, но все още няма резултат от теста му.

Вълчев посочи, че като резервен вариант се обсъжда разредено присъствие в училищата на учениците от 8 до 12 клас. „Не е желателно мярката да се използва в прогимназиален етап, а в началния етап мярката ще се прилага в краен случай“, коментира Вълчев. По думите му мярката би действала локално, според условията в различните училища.

„Най-късно в началото на следващата седмица ще вземем решение за след 11 ноември. Няма да има централизирано решение, ще се съобразим със стойностите по места, всяко училище има прагови стойности за преминаване онлайн – 20% от учениците с грипоподобни симптоми. Целта ни е максимално присъствие“, добави министър Вълчев. Той коментира, че не е възможен ефективен образователен процес с постоянно носене на маска в час.

Според министъра на образованието детските градини ще продължат да работят, те са последни в алгоритъма на затваряне на образователните институции, тъй като стоенето пред компютри е вредно за здравето им.

„Близо 650 са заразените преподаватели в училищата и детските градини. Има повишен дял на учителите, които са подали молба за отпуск. Има проблем и със заместването на учителите“, допълни още просветният министър.

Подобни статии

Top