Красимир Вълчев: Онлайн обучението не е повишило средните резултати от матурата

На 17 юни ще бъдат изнесени по-подробни данни за резултатите от зрелостните изпити

„Мерките за дистанция са единственото различно нещо при провеждане на националното външно оценяване. Близо 60 000 седмокласници ще се явяват на изпити“. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНТ тази сутрин.

Той съобщи, че на 17 юни ще бъдат изнесени по-подробни данни за резултатите от матурите.

„Резултатите от матурите са малко по-високи от предишната година, което вероятно е свързано с трудността на изпита. Значително по-високи са по английски, малко по-високи са по български език и литература. Това показва, че обучението в електронна среда не е повишило средните резултати от матурата. Тепърва ще анализираме различията“, обясни Вълчев.

Той допълни, че е различно при различните изпити. Изпитът по английски например, бил малко по-труден от предишни години.

„Матурите не са лесен изпит. Само 10% от зрелостниците имаха отлични оценки миналата година. Така че те са добър критерий за кандидатстване във висшите учебни заведения“, коментира министърът на образованието. Той съобщи, че тази година приемът е намален в доста от ВУЗ-овете.

„В УНСС например е двойно намален приемът. Така че с матура, при намален прием, ще се влиза доста по-трудно. ДЗИ по химия и биология също не са лесни. А и не се завършва толкова лесно висшето образование. Преподавателите там трябва да бъдат по-взискателни. Трябва да се повиши ежедневният контрол, а не само от сесия на сесия студентите да учат“, категоричен беше Красимир Вълчев.

По думите му като цяло обучението в електронна среда е преминало добре.

„Системата направи значителен скок към обучението в електронна среда. Анализите показват, че 73-73% от учениците са учили синхронно. Около 2/3 от учениците са били по-мотивирани. 1-2% въобще не се били обхванати. 25-26% са учили асинхронно, не в реално време, но като цяло и това обучение може да е ефективно“, изтъкна просветният министър.

„Системата се справи добре, учиха учениците не по-малко. Ще имаме 600 иновативни училища. Присъственото образование, обаче е най-доброто“, каза Вълчев.

Той изрази надежда от 15 септември учебната година в училищата да стартира нормално.

На въпрос дали ще спре ръстът на заплатите на учителите, Красимир Вълчев отговори: „Надявам се, че няма да е само това увеличение. Разбира се, че приходите заради кризата  с COVID-19 ще се отрази на приходите, но е сигурно, че тази година няма да има намаление на средствата за образование, всички средства, които сме поискали, бяха гласувани“. 

Подобни статии

Top