Красимир Вълчев: При 20% ученици със симптоми ще се затваря цялото училище

Засега маски в час не се предвиждат

При 20% ученици със симптоми, сходни на COVID-19 или грип, ще се затваря цялото училище. Това каза образователният министър Красимир Вълчев пред bTV. „Не се изисква учениците да носят маски в час, но рискът е, че да има и един заразен, трябва да се карантинира целият клас“, допълни той.

Сезонните грипове и коронавирусът ще доведат до усложняване на обстановката и затова е избрано това правило, поясни министърът и добави: „Мерките в училище в COVID-кризата сега ще са същите. Различното ще е в училищния двор, където има смесване на ученици от различни класове. Там ще се носят маски“.

Ако се взимат решения за затваряне на училището, най-малките деца да са последни, това ще е алгоритъмът, обясни образователният министър.

Засега маски в час не се предвиждат, а в двора на училището при смесване на паралелките, каза още Вълчев.

Той уточни, че при провеждане на заниманията навън децата няма да са с маски, а по-скоро, докато чакат родителите си след часовете.

„При възможност за дистанционно обучение грипните ваканции ще отпаднат, е следваща новост“, каза още министър Вълчев.

„Малко са случаите, в които не може да се осигури интернет мрежа. Малко са и случаите, поради които деца не искат да учат дистанционно заради липса на устройства, по-скоро не искат да учат, каза министър Вълчев. През миналата учебна година 40 000 деца не са участвали в дистанционно обучение. Причината преимуществено е липсата на ангажираност на децата и техните родители“, посочи просветният министър.

По думите му има поръчка за 96 000 лаптопа и таблети , с които учениците да работят в клас. „Планът е до края на годината във всяка класна стая да има компютър. В момента 75% от училищните компютри са в компютърните кабинети и са стационарни“, съобщи още Вълчев.

Източник: bTV и 24 часа

Подобни статии

Top