Красимир Вълчев: Ще настоявам за поне едно ново училище в Пловдив (ВИДЕО)

70 млн. лв. годишно се планирали за нова образователна инфраструктура в страната

„Надявам се тук, в Пловдив да има достатъчно средства за изграждане на поне едно ново училище“. Това заяви пред журналисти в града под тепетата министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той съобщи, че в проектобюджета на МОН за догодина са планирани, а вероятно ще бъдат и утвърдени за тригодишна програма, по 70 млн.лв. годишно за строеж на нови детски градини, доизграждане на училища и изграждане на нови училища.

„Най-голям проблем имаме в София, Пловдив, Варна и Бургас. В останалите градове проблемът е значително по-малък, а в Сливенско имаме села с над 500 деца и ученици, за които няма достатъчно база – детски градини и училища. Т.е. в тези четири града и област Сливен ще бъдат насочени най-много средства“, уточни министърът.

По думите му не бива да се пренебрегва и фактът, че трябва да се мине към едносменен режим във всички училища, тъй като условията за учене били по-добри при едносменния режим.

„Все повече проучвания показват, че когато децата започват учебния процес по-късно, са по-малко демотивирани да учат, мозъкът им работи по-добре. А в някои училища, в които учат деца от уязвими групи и работят на една смяна и са качили началния час, са повишили посещаемостта на децата“, подчерта Вълчев.

Според него предвидените средства са за цялата страна и още не са разпределени. Министърът поясни, че ще настоява, освен в Пловдив, да има финансиране за изграждане на поне едно училище във Варна и Бургас, освен детските градини.

„Всъщност недостиг има вече не в детските градини, а в яслите и училищна инфраструктура“, добави Красимир Вълчев.

Подобни статии

Top