Красимира Тодорова: Трябва да опазим „Западен“ от презастрояване

Красимира Тодорова, кандидат за районен кмет на район „Западен“ от СЪЮЗ ЗА ПЛОВДИВ: 

–          Как може да се промени район „Западен“ при едно добро управление на града?

Район „Западен“ е едновременно белият дроб и спортното сърце на Пловдив. За огромно съжаление виждаме, че „Западен“ се презастроява и бетонът настъпва към Гребната база.

Категорично трябва да спрем презастрояването.

Също така районът е с лоша и неподдържана инфраструктура. Това е недопустимо. Не може пловдивчани да плащат милиони левове данъци и да се страхуват, че като стъпят на улицата или тротоара, могат да се спънат, защото настилката е разбита.

Да не говорим за „Прослав“,

където трябва да се ремонтират почти всички улици и тротоари.

За мен инфраструктуратата в район „Западен“ ще бъде приоритет. Независимо от това, че тук има най-много зеленина, трябва да се обособят зони за нови зелени площи, да бъде запазен паркът до Гребния канал и да се поддържа спортният комплекс. Вярвам, че заедно с нашия кандидат за кмет на Пловдив адв. Дани Каназирева ще покажем, че може да има и друг начин на управление на район „Западен“– със силен екип, много енергия, експертиза и уважение към хората.

–          Какви качества са нужни на един районен кмет, за да е успешен?

Кметът трябва да е сред хората, а не да чака те да дойдат при него в редките му приемни часове. Ако той общува навън с жителите на района, той много бързо ще научава за проблемите и ще може да решава някои от тях веднага, вместо да препраща хората от врата на врата, от служител на служител. Това само губи време и не решава проблемите. Смятам, че районният кмет трябва да представлява жителите на района и да защитава техните интереси пред кмета на града и Общинския съвет. 

–          Вие познавате района си, знаете неговите предимства и недостатъци, какво Ви казват хората, които срещате по улиците в район Западен? 

Израснала съм и живея в район „Западен“. Познавам го в детайли. Това е най-предпочитаният район за отдих на пловдивчани. За съжаление обаче, зеленината на района малко по малко изчезва. Направеният преди време нов красив парк на мястото на старото поделение сега вече е застроен и продължава да се строи. Много от земеделските земи смениха статута си и в момента също са строителни площадки. Вярно е, че Пловдив се разраства, но това не бива да е за сметка на зелените площи и местата за отдих. Чешмите са изпочупени и се ползват за кошчета за отпадъци. Въпреки частичното обновяване на парк Розариум в него има непроходими места при дъжд, без осветление, а жителите на района системно ги използват за пряк път между квартал „Христо Смирненски“ и Гребната база.

Разрастването на квартала ще доведе до изостряне на и без това наболелия въпрос с местата в детските градини и яслите. В новите жилищни комплекси не са заложени места за изграждане на детски заведения. Съществуващите площадки за игра и спорт са занемарени. Дори в училищата тези площадки се нуждаят от ремонт.

–          Какво ще направите първо, ако спечелите?

Първо ще се запозная в детайли с всички текущии проблеми и жалби, с помощта на екип, който е готов да работи за хората в района. За пореден път ще обиколя район „Западен“, за да се срещна отново с гражданите и да чуя проблемите им. Убедена съм, че едно успешно управление е възможно само при всекидневен диалог с гражданите. Осъществимо е, само ако проблемите се обсъждат широко.

Подобни статии

Top