Красиви Великденски яйца по бабина рецепта

Според обичая великденските яйца се боядисват сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота.

Първото боядисано яйце трябва да е червено. С него се рисува кръст върху челата на децата. Традицията повелява то да се пази до следващия Великден. Второто яйце също е червено и се оставя в църквата, по време на литургията преди Великден.

Едно от най-важните неща, преди да пристъпим към боядисването на яйцата, е тяхното сваряване. Колкото и елементарно да ви изглежда това действие, когато стигнем до варенето на по-голямо количество яйца, се оказва, че и там си има чалъм.

Като за начало измиваме старателно яйцата. След това трябва да ги подредим в подходящ съд. Не е добра идея да варите всички яйца наведнъж в голям съд, защото вероятността да има напукани, е много по-голяма.

За да са по-трайни и твърдо сварени, яйцата се варят в подсолена вода десетина минути, като минутите се засичат от момента на завиране на водата.

Днес в магазините може да се намерят всевъзможни бои и какво ли още не, което да ви помогнат да украсите великденските яйца.

В по-стари времена обаче, яйцата са се приготвяли по следния начин:

За да станат тъмно червени, жълти или кафеникаво-оранжеви великденските яйца са се събирали лучени люспи, варили са се и в получената отвара са се поставяли да се варят яйцата, докато не придобият желания цвят. За да направят яйцата зелени, нашите баби са използвали отвара от коприва, а за лилав цвят – сушени черни боровинки.

Но не си мислете, че яйцата едно време са били едноцветни и скучни. Красиви отенъци се получават като обвиете яйце в люспи от лук, завържете в чорапогащник или марля и потопите в копривата. Също така може да обвиете яйцето с листа коприва, така ще се получи малко по-наситен зелен цвят.

Бабина техника за шарене на яйца е и да добавите една две супени лъжици олио направо в буркана с боята. Така яйчицата стават целите на точки.

Много оригинално и интересно се получава и когато, отново с помощта на олио залепим върху яйцето листенце магданоз или някакво друго красиво листо и така го пускаме в боята.

Да си пишем буквичките с восък върху яйцето, също е много ефектно. Разбира се може да проявите въображение и с доза талант за рисуване може да изобразите какво ли не. При това става много лесно, просто яйцето трябва да е хубаво изстинало, а восъкът (най-удобно е със свещ) трябва да е леко затоплен.

Друг метод е боядисването с памук. Овивате яйцето в памук и го заливате с боя от различни цветове. Може да напоите памука предварително с боя и така да обвиете яйцето – последователността не е от голямо значение. Оставяте го така няколко минути, след това в същия памук може да боядисате още поне едно яйце. С тази техника се получават прекрасна смесица от цветове.

Ако желаете да боядисвате яйцата за празника с природни бои, то тогава тези изпитани методи са много подходящи.

И още един съвет от едно време: винаги след като боядисате яйце го полирайте с парче памук и олио, за да се получи красив блясък.

 

Подобни статии

Top