Кръстава започва да се съвзема след огненото бедствие - DC news

Кръстава започва да се съвзема след огненото бедствие

Селото има нужда от строителни материали

Велинградското село Кръстава постепенно се съвзема след огненото бедствие, което в нощта на 13 август изпепели шест къщи, множество селскостопански постройки, две превозни средства и няколко домашни животни.

„Лека-полека пострадалите се възстановяват от шока след случилото се. То е дълбока рана за всички и трябва да мине време, за да успеят хората да се съвземат“, каза кметът на село Кръстава Салих Узунов.

Вече е избран терен за спешното изграждане на бетонови фундаменти, върху които да се поставят сглобяеми дървени къщи, където пострадалите семейства да могат да се подслонят.

Постройките са дарение и до няколко дни хората ще могат да се настанят в тях, защото имат всички удобства за нормален живот, каза Узунов. Той допълни, че къщичките ще са в дворовете на хората, за да се чувстват по-спокойни и ще са по-близо до домовете си.

Общо 33-ма души са живели в изпепелените имоти, но всички 1200 жители на Кръстава са съпричастни с тяхната трагедия.

„Трогнати сме от милосърдието на хората, които буквално на следващия ден от цялата страна започнаха да изпращят дарения – храни, завивки, вещи от първа необходимост, а по разкритата дарителска сметка вече са събрани над 40 000 лева„, каза още кметът на селото.

Салих Узунов посочи, че сега са необходими строителни материали за възстановяване на изгорелите жилища.

Източник: Радио Пловдив
Снимка: bTV

Подобни статии

Top