Кръстовден е - днес се сбъдват всички молитви - DC news

Кръстовден е – днес се сбъдват всички молитви

Кръстовден е, днес се сбъдват всички молитви

На днешния ден православните християни отбелязват деня, посветен на Господния Кръст.

Знае се, че Христос е издъхнал разпънат на кръст, какъвто е бил обичаят за наказание в Римската империя преди две хиляди години. Синът Божи е стигнал така до мъченическата си смърт, а Разпятието Христово се е превърнало в символ на Възкресението и надеждата.

Кръстовден е един от дванадесетте велики християнски празници и се чества винаги на 14 септември.

Той се отбелязва на този ден, тъй като на 14 септември 335 г. е осветен храмът, който е построен пред пещерата, в която пък е било положено тялото Господне след разпятието. Там Елена, майка на император Константин Велики, полага част от животворящия кръст.

Празникът е известен е и като Въздвижение на Светия Кръст Господен,

защото на освещаването на храма присъствали много хора и свещеникът, който извършвал ритуала, вдигнал над главите на миряните чудодейната частица от кръста, т.е. го е “въздвижил”.

На Кръстовден кръстът се изнася в храмовете в средата на купола, за да могат миряните да се поклонят на символа на вярата Христова. Извършва се водосвет в домовете на хората и се поръсва със светена вода, а стопаните даряват божиите служители с варива, жито и зеленчуци.

Според народните вярвания, от този ден слънцето “тръгва назад” към зимата

и се “кръстосва” с нощта, т.е. денят и нощта се изравняват. По-късно времето застудява и започва началото на есенната полска работа. Преди засяването на есенните житни култури, семето се осветява, за да покълне и да ражда обилно.

На този ден се спазва строг пост.

Вярващите не трябва да ядат нищо червено (символ на кръвта), като червени ябълки, грозде, домати, пипер, а на трапезата трябва да присъстват само постни ястия.

Професионален празник днес имат огнеборците, които се борят с червената напаст – огъня.

Имен ден имат Кръстьо, Кръстина, Кръстю, Кръстан, Кръстана, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кана, Криста, Кристина, Кристиян,  Кънчо, Ставри.

 Източник: edna.bg

Подобни статии

Top