Край на гратисния период без глоби заради зелен сертификат

Глобите ще стигат до 50 000 лева

Край на гратисния период без глоби заради новите мерки в страната. Властите дадоха 4 дни, в които всички засегнати сектори – здравни заведения, търговски обекти и фитнеси, да се подготвят да работят само със зелени сертификати, припомня NOVA.

До гратисния период се стигна заради недоволството на засегнатите браншове, че мерките се налагат от днес за утре. При тежки нарушения глобите ще стигат до 50 000 лева. Задължително условие е и проверяващите обектите да разполагат със зелен сертификат.

Санкциите за физическо лице са от 300 до 1000 лв., а за юридическо – от 500 до 2000 лв.

Припомняме, че министерството на здравеопазването предостави 600 000 антигенни тестове на регионалните здравни испекции в страната. От тях може да се възползва всеки, който иска да се изследва за COVID-19.

„Общо за страната разполагаме с над 20 000 теста, в София са 10 000, които ще бъдат напълно достатъчни за следващата седмица. дори да свършат, имаме уговорка с РЗИ“, заяви пред БНТ директорът на верига лаборатории д-р Благовеста Пенчева.

Доплащането на процедурата е 10 лева, като в нея се включва регистриране на пациента, извършване на теста, валидиране на резултатите и изпращането им към Националната здравноосигурителна система, обясни още тя.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top