Край на наводненията по бул. „Марица-юг“. Вижте защо!

Изграждат инсталация, която спира наводненията на булеварда

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов стартира проучвателна процедура за поставянето на компенсаторна ВиК инсталация, която ще сложи край на наводненията на бул. „Марица-юг“.

Съоръжението ще бъде монтирано в пространството под мостовете на Герджика, УХТ и Железния мост – зоната, която при всеки по-голям порой се налага да бъде отводнявана от пожарната. Нивото на приемната шахта на инсталацията ще е с 5 см по-високо от това на уличната канализация.

Така дъждоприемните шахти ще поемат първите количества дъжд, които измиват автомобилните масла и праха от улиците и отиват в Пречиствателната станция. При по-продължителен порой обаче, ако шахтите не успяват да се справят с количествата насъбрала се вода, тя ще се оттича в новото съоръжение, което пък ще се излива директно в река Марица.

Инсталацията ще е с възвратни клапи, които ще елиминират риска от връщането на вода от реката обратно на булеварда.

В началото на седмицата кметът на район „Централен“ е провел срещи с директора на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев и с Цветелина Кънева, директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив.

След като идеята на Георги Стаменов е получила зелена светлина от експертите, от двете ведомства са набелязали и параметрите, на които трябва да отговаря подобно съоръжение.

В момента от администрацията на район „Централен“ подготвят документите за инвестиционното намерение, които ще бъдат съгласувани с РИОСВ и Басейнова дирекция.

До есента се очаква проектът да е готов, а изпълнението му ще отнеме 2 месеца.

Георги Стаменов заяви, че инсталацията е най-удачното решение на казуса с десетките закъсали коли заради потопения под вода булевард при всеки продължителен дъжд.

„Съоръжението, което ще реализираме е с много ниска стойност, но с изключително голяма ефективност. То ще реши дългогодишният проблем с наводняването на подмостовото пространство на централния бул. „Марица-юг“ , чието преминаване се превръща в предизвикателство за шофьорите при всеки по-голям порой“, коментира кметът на район „Централен“.

Подобни статии

Top