Край на паркирането по „Иван Вазов“ (ВИДЕО)

По пловдивската улица „Иван Вазов“

няма да може да се паркира, освен на две-три места и то за кратко. Това съобщи кметът Иван Тотев на редовния си брифинг днес.

Проектът за улицата е готов, той ще бъде внесен следващата седмица в Националния институт по паметниците (НИПК), който трябва да го одобри и да уточни някои детайли по него.

Улицата ще бъде решена по същия начин като Капана – със същия паваж и без тротоари – на едно ниво, с маркирани бордюри. Единствено от страната на библиотеката ще остане големия 6-метровия тротоар, но той също ще бъде на едно ниво с другия паваж.

В средата на улицата ще има 7-метрово двупосочно платно

за автомобилите, което ще бъде отделено с ограничители, а зоната пред Тютюневите складове ще бъде оформена като площадно пространство и ще бъде изцяло пешеходна.

По цялата улица няма да може да се паркира, освен до болница „Св. Мина“, до НУМТИ и до началния етап на СУ „Патриарх Евтимий“. Спирането и в тези зони ще бъде за кратко, колкото родителите да приберат децата си или да бъдат закарани пациенти до болницата. Ще може да се паркира и за обслужване на търговските обекти.

Ще бъде премахнат и паркинга в края – до пл. „Централен“, като площадът ще се разшири и ще се слее с улицата.

Всички олуци ще бъдат вкарани в канализацията подземно, ще се подменят кабелните мрежи и осветителни стълбове.

Стълбовете ще бъдат чернокафяви или масленозелени на цвят, като идеята е да бъдат от масивен чугун, за да издържат на опън. Целта е да може между тях да бъде поставяна светлинна украса.

Около дърветата ще бъдат монтирани дървени пейки за сядане.

Още за визията на кмета за ул. „Иван Вазов“ чуйте във видеото, след 11:30 мин.

 

Подобни статии

Top