Край с нощни барове и дискотеки, спортът губи публиката си. Контролът се засилва яростно

След 240 заразени от коронавирус за денонощие здравният министър върна част от ограниченията

Част от антивирусните ограничения за българските граждани се възстановяват, засилва се контролът. Това стана ясно от провелата се току-що пресконференция на здравния министър Кирил Ананиев и представители на Националния оперативен щаб по повод броя на новозаразените от изминалото денонощие – 240.

От няколко седмици отпаднаха доста мерки и това бе свързано с нашето желание да върнем българите към нормалния им начин на живот, да свикнем да живеем с коронавируса, но при спазване на всички мерки. Гласувахме доверие на обществените и частните институции, на българските граждани. За съжаление анализът за последните 10 дни показа, че броят на носителите на вируса се увеличава и премина критичната точка от 200 души„, коментира министър Ананиев. По думите му през следващите дни не се очаква понижение на броя заболели, дори напротив – може да се има тенденция за ново увеличение. Затова се връщат и част от ограниченията. Ето кои са те:

1. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика.

2. Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. А на открито се допуска при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и другите изисквания.

3. Не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито – сватби, кръщенета, балове и прочие.

4. Засилва се контрола и ангажираността на държавните органи и институции за контрол. Акцентира се и върху задължението на областните управители за засилване контрола по места, както и при нужда да се приемат допълнителни мерки.

Заповедта ще действа до второ нареждане.

„Получи ли се по-рязък скок на заболелите, то са възможни и по-тежки мерки“, посочи здравният министър.

Той бе категоричен, че настоящият скок се дължи на баловете, събирането на много хора на едно място, както и заради разпространение в трудови колективи и някои специфични групи от населението. Припомняме, че с 240 положителни за коронавирус за изминалото денонощие България рязко преминахме психологическата граница от 200 заразени, която бе поставена от държавните власти.

Подобни статии

Top