Крехка промяна на COVID ситуацията в страната, но детските заведения засега остават затворени

Към момента: България се нарежда на 9 място по заболяваемост и 2 място по смъртност в рамките на ЕС

Девета (9) по заболяваемост и втора (2) по смъртност се нарежда България в сложната ситуация с разпространението на коронавируса в Европа към днешна дата. Има лъч надежда и той е, че за последните 10 дни страната ни бележи – макар и изключително крехка, тенденция за намаляване общия брой на случаите. Това стана ясно от днешния брифинг на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и Националния оперативен щаб за борба с вируса, предава репортер на DCnews.bg. 

В момента няма област с над 1000 заболели на 100 000 души. Областите със заболели между 600 и 1000 на 100 000 души също намаляват. Изброявайки ги, министър Ангелов не спомена Пловдив. По думите му, обаче, положението в Бургас и Варна е много сериозно, а натискът върху лечебните заведения там – огромен.

За детските градини и яслите

Към момента данните, с които министерството разполага, не водят до решение за отварянето на детските заведения в страната, подчерта здравният министър. Зная, че искате да чувате категорични отговори, но ще продължа да казвам истината и тя е – към момента нямаме достатъчно данни, които да ни дадат основание да го направим (отварянето). Решението не е политическо, а експертно.

Т.е. министерството ще анализира постъпващата информация в следващите 4 дни до края на седмицата и на базата изводите ще бъде предприето действие.

За мерките

Нека не се отказваме по средата на пътя. До 21 декември остават още 10 дни. Нека прекараме тези дни в партньорство. Нека за тези дни, ако може, да загърбим политиката, пристрастия и обвиненията, а да се съсредоточим в целта, която преследваме. Натискът е огромен, всички хора са разделени. Някой не ни вярват. Други ни обичат. Едни ни критикуват. Едни казват, че мерките са твърди, други казват, че мерките са либерални, трети  не вярват в съществуването на вируса. Вероятно всеки е прав за себе си, а ние трябва да намерим баланса, който е много крехък. Този вирус опровергава всяко едно твърдение. Голяма част от лекарите смятаха, че лятото ще изчезне, че той е респиратрен и ще умре с времето. Всички сбъркахме, изкоментира министър Ангелов.

Затова сега надеждата идва с ваксините. Стана ясно, че ЕК и производителите са гарантирали достъп до договорените за ЕС количества- близо 2 милиарда, затова и няма съмнение, че България ще получи заявеното от нея. В момента се очакват по-конкретни дати за доставките.

За високата смъртност

Самолечението, многото придружаващи заболявания на българите, късно потърсената лекарска помощ и недоверието в системата са сред основните причини за високата смъртност, обясни министърът.

Отделно, по думите му, няколко са нелицеприятните случаи от последните дни, за които вече е разпоредена проверка. Няма да толерирам човешки лошо отношение към пациентите, сигурен съм, че ще има наказани, подчерта той. България е сред водещите европейски държави по брой болнични легла на глава на населението, затова нямаме притеснение, че те ще свършат, успокои проф. Ангелов.

Още данни от Щаба

16 872 за излекуваните за миналата седмица българи, от началото на тази седмица до днес те са 11 405 души. 8578 са пробите, направени през изминалото денонощие, а 3 328 са новозаразените с коронавирус българи. 6998 са лекуващите се в болници в страната, 5 544 от тях са настанените в интензивни отделения. Или процентно: 52% е заетостта на леглата за неусложнени форми на коронавирус и 42% – заетостта на интензивните легала

Подобни статии

Един коментар

  1. крум написа:

    Самолечението, многото придружаващи заболявания на българите, късно потърсената лекарска помощ и недоверието в системата са сред основните прични за високата смъртност, обясни министърът.

    Също нашествието от калинки – корупцията и слугинажа . Вярата в бащата на народа и доблестните прокурори и на ПНП и нея подобни

Top