Кризисен щаб е сформиран в посолството на България в Атина (НА ЖИВО)

Ситуацията е извън контрол, загиналите са 24, ранените 150

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев разговаря с временно управляващия българското посолство в Атина Веселин Иванов във връзка със ситуацията с пожарите, бушуващи на територията на Гърция, съобщиха от МВнР.

По разпореждане на заместник-министъра в дипломатическата ни мисия е сформиран кризисен щаб, който ще бъде на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция. Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220.

До момента няма български граждани, които да са търсили помощ от посолството ни в Гърция, няма и данни за засегнати или бедстващи наши сънародници в следствие на пожарите.

Припомняме, че по информация на дипломатическата ни мисия голям пожар бушува в района на Кинета, Атика. Остава затворен за движение пътният участък Атина – Коринт от 39 до 57 км. Образували са се километрични опашки от автомобили, като превозните средства, спрели в аварийната лента, затрудняват преминаването на пожарните автомобили. Общественият транспорт в района не функционира.

Нов пожар е избухнал в 17,00 ч местно време в кв. Пендели, Атина. Пожарът в района на град Ханя, остров Крит, продължава да бушува. В следствие на огъня е прекъснато движението на превозни средства в част от националния път Ханя-Ретимно, където също се образували опашки от автомобили.

Във връзка с усложнената обстановка министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в районите на пожарите, да се информират предварително за актуалната ситуация и да избягват засегнатите от огнената стихия места. Призоваваме българските граждани да следват стриктно указанията на местните власти, включително и забраната за движение на превозни средства в определени пътни участъци, за да не бъде затруднявана работата на властите по потушаване на пожарите.

Посолството на Република България в Гърция остава в постоянен контакт с местните власти и следи развитието на обстановката.

Гръцката брегова охрана съобщи, че са намерени четири тела в морето близо до едно от местата, на което бушуват опустошителните пожари край гръцката столица, предаде Асошиейтед прес. Така броят на жертвите на стихията достигна 24 души. Четирите трупа са на дете и три жени.

Ранените са над 150, предаде ДПА. Според представителя на Бърза помощ Милтидиадис Милонас броят на жертвите може да нарасне, предаде АП.

Пожарите бушуват и от двете страни на Атина. Пламъците са овъглили ферми и гори. Хората са били принудени да избягат на плажовете, откъдето да бъдат евакуирани с кораби на военноморските сили, яхти и рибарски лодки, предаде АП. По този начин са били спасени над 700 души, допълва ДПА.

Според представителя на Бърза помощ пожарите са изненадали хората и нещата са се случили прекалено бързо, предаде АП. Повечето от пожарите са били поставени под контрол през нощта, след като силните ветрове са отслабнали, отбелязва ДПА.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пък заяви, че ситуацията с горските пожари около Атина е извън контрол, предаде ТАСС. Ципрас каза това пред журналисти след като бе информиран в Центъра за операции на пожарната служба и предупреди, че тази нощ ще бъде изключително трудна.

Премиерът добави, че има три големи огнени фронта – до градчето Каламос, където пожарът е частично локализиран, в Кинета, където е извън контрол, и при Нео Вуцас, където са концентрирани усилията на пожарникарите, защото граждани са останали в домовете си и са в огнен капан.

С горските пожари се борят над 600 пожарникари и над 300 пожарни автомобила. „Трябва да направим всичко възможно за гражданите, които са в опасност. Задача номер едно е да се спасява не собственост, а човешки живот. Всички трябва да запазят хладнокръвие“, каза гръцкият премиер.

Снимка: Reuters

Подобни статии

Top