КТ „Подкрепа“: 3 смъртни случаи в COVID отделението на МБАЛ „Св. Мина“ досега (ОБНОВЕНА)

От синдиката се обявиха срещу превръщането на бившата Първа градска в специализирана за лечение на COVID-19

За 3 смъртни случая на пациенти с COVID-19, лежали в специализираното отделение на МБАЛ „Св. Мина“ съобщават в своя декларация от КТ „Подкрепа“ в Пловдив. В документа от синдиката се обявяват срещу превръщането на бившата Първа градска в специализирана болница за лечение на болни с коронавирус.

Според пловдивската структура на „Подкрепа“ в болницата липсват основни атрибути, техника и помещения, а именно реанимация, кислородни апарати и всичко свързано с интубация. Оттам посочват, че сегашното COVID отделение не отговаря на изискванията за отделение за коронавирус, още повече, че спешно се е налагало болни от инфекцията да бъдат прехвърляни в други здравни заведения за интубация.

От синдиката продължават да твърдят, че подобна болница не бива да е в центъра на града и настояват, че най-подходяща за подобен тип лечебно заведение е бившата Белодробна болница „Димитър Кудоглу“, която разполага с цялата инфраструктура и условия за лечение на болни от коронавирусната инфекция.

Вижте и пълната декларация:

Превръщането на МБАЛ „Св. Мина“ в COVID болница стартира от днес

По-късно на проведеното заседание на Медицинския щаб в Областна администрация бе обсъден отново  казусът с  преобразуването  на МБАЛ „Свети Мина“ и бе решено поетапното то да стартира   от днес – с 22 легла, на 11.11.2020 г  ще бъдат открити още 30 легла, а останалите – до 16.11.2020 г. Пациентите в кардиологията на МБАЛ „Св. Мина“ ще бъдат приведени  в болничната база на ул. „Весела“.  МБАЛ „Св. Мина“ ще разполага с 150 легла за прием и лечение на пациенти с COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Също така, Медицинският щаб изисква от управителя  на лечебното заведение  да осигури 24-часова възможност за консултация на пациентите с анестезиолог.

Според Д-р Сийка Димчева – главен секретар на РЗИ-Пловдив, в МБАЛ „Св. Мина“ има работеща кислородна инсталация, а  интензивното отделение в кардиологията е в отлично състояние. По думите й в болницата работят 72-ма лекари, от които 27 са над 60 години. Медицинските сестри са 47, от които 20 са над 60 години.  Тя смята, че базата е в добро състояние.

Полк. д-р Ангел Гозманов – директор на МБАЛ Пловдив към ВМА, също коментира базата на общинската болница  и добави, че няма време за капиталови разходи на този етап.

По думите на директора на Спешна помощ – д-р Стойнов, НЗОК осигурява нужното финансирането на МБАЛ „Св. Мина“ за прием и лечение на средно-тежки случаи на COVID-19.

На проведеното днес заседание на  Медицинския щаб бяха обсъдени и мерките на територията на Пловдив и областта след 12,11,2020г. Предстои да бъдат съгласувани и  с останалите членове на Областния кризисен щаб и след това приети.

Подобни статии

Top