Ку-треска пламна в габровските села

Заразени са 14 души в Габровско, предимно ветеринарни лекари и персонал в кравеферми и овцеферма

Голямо огнище с повече от 20 случая на  Ку-треска е регистрирано в област Габрово. Това съобщи тази сутрин на брифинга в Министерски съвет директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

14 са случаите на тежкото заболяване, което е вид зооноза и хората се заразяват след ухапване от заразени кърлежи или от  заразени животни – говеда, крави, кози и овце.

Заразените с Ку-треска са в селата Крамолин, Ловни дол и Съботковци. Чрез PCR-тестове е доказана ку треска при  ветеринарни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма.

„Заради високата температура на заболелите колегите лекари са търсили коронавирус, но не само той предизвиква температура“, коментира проф. Кантарджиев и изрази надежда, че там са взети необходимите мерки за ограничаване на заболяването.

В научната литература заболяването Ку-треска е известно още и със следните имена – Кланична треска, Куинсландска треска, Балкански грип, Query Fever и др. Нейният причинител е Coxiella burnetii. Той е изключително издръжлив и остава дълго време жизнеспособен във външна среда. Основният резервоар на заболяването при домашните животни са говедата, овцете и козите като причинителят се отделя, чрез млякото, фекалиите, урината и околоплодната течност при раждане. Клинически при животните заболяването се демонстрира с преждевременно раждане и аборт на плода и метрит с последвало безплодие при майката.

При хората около 50% от болните показват клинична проява. Тя се демонстрира с треска продължаваща 1 – 2 седмици, главоболие, мускулни болки, повръщане, диария и др. Смъртните случаи при хората са рядкост – под 2%, а след преболедуване организма изгражда продължителен имунитет. Заболяването има ендемичен характер и е с изразена сезонност – най-вече през пролетта.

Клиничните признаци са на респираторен синдром.

Подобни статии

Top