Ку-треска в Пловдив, двойно скачат болните от чревни инфекции

След прекарване на болестта се получава траен имунитет

Случай на Ку-треска е регистриран през изминалата седмица в Пловдив, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Тежкото инфекциозно заболяване е зооантропоноза – разпространено е и при животните, и при хората.

Ку-треската се причинява от бактерия, която се предава от вдишване на прах от раждащи заразени животни, поглъщане на сурово мляко и козе сирене, по кръвен път, чрез преливане на кръвни продукти, или при рани на кожата през които преминава заразата, от майка на бебе, при ухапване от заразен кърлеж, а също и при полов контакт. Може да се предаде и при попадане на заразни материи в конюнктивата на очите.

След заразяването симптоми може да няма,

а инкубационният период е от 2 до 6 седмици. Болестта почти винаги започва с висока температура до 40°C с внезапно начало, която често е придружена от главоболие, болки в мускулите, втрисане, умора, както и изпотяване.Температурата се връща в нормални граници след 5-14 дни. След прекарване на болестта се получава траен имунитет. При 4% от заболелите обаче заболяването може да стане хронично. Най-застрашени са бременните жени, за които има опасност от спонтанен аборт, преждевременно раждане или раждане на плод с ниско тегло. Риск има също за хората с HIV инфекция – СПИН, имуносупресия, съречни пороци и изкуствени сърдечни клапи и съдови аномалии.

През периода от 2 до 8 август само един човек е ухапан от кърлеж под тепетата.

Според бюлетина на инспекцията се наблюдава стабилитет при чревните инфекции.

62 са случаите на стомашно-чревни заболявания в Пловдивско при 60 през предходния период. Двойно обаче са скочили случаите в областния град. От всички случаи, 60 са заболелите под тепетата при 33 случая в последната седмица на юли.

Четирима са се разболели от вирусен хепатит, като в Пловдив не е регистриран нито един случай. Двойно повишение има при болните от варицела. През изминалите седем дни техният брой е бил 24 при 11 за предходните.

Подобни статии

Top