Кукери от Раковски и танцьори от АМТИИ повеждат хорото в Брюксел

За шести пореден път българско хоро ще се извие

на централния площад в столицата на Европа – Брюксел. Събитието е днес и е част от културния календар на Българското европредседателство. То се провежда под патронажа на председателя на Европарламента Антонио Таяни.

Празникът на българския фолклор ще събере в Брюксел танцьори, музиканти и певци от Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) в Пловдив, ансамбъл „Търновска царица“ от Велико Търново, както и кукери от село Раковски.

Хорото е част от събитията, които представят Пловдив като Европейска столица на културата

Инициативата за голямото българско хоро е на евродепутата Ева Майдел, която пое традиция от бившия еврокомисар Кристалина Георгиева.

„Със събирането на поне 1000 души на централния площад в Брюксел – това сме си поставили като цел, бихме искали да разкажем разказа за една модерна, талантлива, пъстра България“, каза българският евродепутат Ева Майдел пред БНР за българското хоро в Брюксел.

Хорото е част от фестивала „Балкан трафик“, който се провежда за седма поредна година в Брюксел. Събитието, на което се промотират ценностите, традициите на страните от Балканите, има за цел да представи Пловдив като столица на културата за 2019 г.

Източник: Монитор

Подобни статии

Top