Кукери от Раковски изгониха злото от Пловдив на Сирни заговезни (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Кукери от Раковски изгониха злото от Пловдив на Сирни заговезни (СНИМКИ/ВИДЕО)

Атрактивните кукери зарадваха мало и голямо на Главната под тепетата

Кукери от Раковски изгониха злото от Пловдив навръх Сирни заговезни. Кукерският състав от Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Раковски зарадва мало и голямо на Главната под тепетата този следобед.

Атрактивните кукери с високи над метър гугли и страховити маски преминаха по Главната в голямо шествие, подрънквайки с чановете и хлопките на кръста си. На широкото пространство до бившето кино „Балкан“ те оформиха голямо кукерско хоро и събраха очите на минувачите.

Веднага след това кукерите продължиха към Джумаята и „Капана“, а след тях тръгнаха голяма тълпа хора, които им се радваха и ги снимаха. Кукерското шествие е в Пловдив по покана на екипа на фондация „Заедно“.

Събитието е част от проект – „Един град, три религии, седем етноса – от миналото за бъдещето“ на фондацията, който получи подкрепата на НФ „Култура“.

Кукерските игри се провеждат в началото на великите пости – на Сирни Заговезни. Това е последният голям зимен празник, който отбелязва краят на зимата и началото на новата земеделска година (първата оран).

Смята се, че кукерските игри са част от тракийското наследство по нашите земи и  се свързват с празниците в чест на  бога на виното и веселието Дионис. Изследователите предполагат, че и самата дума „кукери” също е с тракийски произход и означава „високи, маскирани хора”.  Сатирите, които, според предаденото до наши дни, са били  постоянни спътници на Дионис, са изобразявани като брадати мъже с дълги животински уши и кози крака.  Прие

Кукерите вдигат много шум с чановете си, за да прогонят злото от нивите и домовете на стопаните. Вярва се, че техните магически действия оплождат природата, „та да се роди и прероди“, както казват старите хора.

По стар български обичай това е денят, в който искаме и даваме прошка.

Подобни статии

Top