Кукерите от Раковски се включват в Европейска столица на културата

Мъмърси от Ирландия ще гостуват в Раковски

Кукерите в Раковски ще бъдат част от проекта Европейска столица на културата през 2019 г., това съобщи пред DCNEWS.BG Станислава Ташева мениджър проекти към фондация „Пловдив 2019“.

„Маската и нейното развитие през годините“ е името на одобрения проект, с който НЧ „Честолюбие – 2010 г.“ – Раковски кандидатства по отворената покана на общинската фондация.

Кукерските игри и маски в Раковски ще бъдат представени в рамките на културния проект през 2019-та съвместно със мъмърси от Северна Ирландия.

„Оказва се, че правенето на специфични кукерски маски каквито са в Раковски, кореспондира с такъв тип маски и обредна дейност, която се прави в Северна Ирландия. Искрено се надяваме този проект да разнообрази малко съдържанието на партньорствата и да допринесе за общите връзки между традицията в България и традицията в Ирландия.“, каза още Ташева.

Проектът ще се реализира от читалище „Честолюбие – 2010 г.” като водеща организация и партньор Обществен център Аквакилимойд, Северна Ирландия в периода април 2018 – декември 2019 г.

Отпуснатата сума за реализиране на тази идея е 3 000 лева.

Осъществяването на проекта включва три основни етапа: проучване, работа на терен и представяне. В проучванията ще се включат студенти от факултета по етнология, които да подпомогнат професионално в процеса на проучване и реализация. Проучването на ястията, игрите и маските ще даде представа как са се променяли през годините и какво отражение са дали на обществения живот, а дигитализирането на събрания материал ще даде широк достъп на публиката.

Проектът е свързан и с участие на мъмърси от Аквакилимойд на фестивала на кукерските и маскарадни игри „Кукове“ – Раковски през 2019 г.

„Чрез гостуване на трупи от Раковски в Ирландия, и от Ирландия в Раковски ще се покаже връзката между тази обредност и общите точки, които могат да се намерят в традицията и как във съвремието се включват много млади хора и така се прави един мост между традицията и новото поколение.“, обясни още Станислава Ташева.

Тя обясни още, че партньорите от Раковски и Аквакилимойд, Ирландия вече са активно свързани, но на практика техните дейности ще започнат от април.

 

Подобни статии

Top