Кукерски маски правят децата в Асеновград

Конкурсът за маски е в навечерието на Сирни заговезни

Кукерски маски ще изработват децата от Асеновград, научи DCNEWS. Конкурс за изработката на маски ще се проведе за първи път в града край Чая.

В него ще участват малчугани от детските градини и ученици от 1-ви до 12-ти клас от всички училища в града. Идеята е те да покажат как виждат кукерите през своето въображение. Конкурсът за кукерска маска се случва в навечерието на Сирни заговезни, когато в Асеновград ще бъде традиционният местен карнавал.

Участниците ще могат да се включат с оригинална, традиционна или нестандартна кукерски маски. Те ще се борят за призовите места в три възрастови групи: детска градина, начален курс и от 5-ти клас до 12 клас. Самите деца ще могат да изберат начина, по който да изработят творенията си, както и материалите, обясни Боян Алексиев – един от инициаторите на конкурса.

По думите му най-важното е в надпреварата да се включат възможно повече деца. Целта на организаторите е учениците и малчуганите от детските градини да се запознаят с кукерството. Организаторите предполагат, че за да сътворят своята кукерска маска, участниците ще трябва да разгледат и други маски. Това пък ще събуди интереса им към обичая.

До 7 март е крайният срок за участие в конкурса. Дотогава маските ще трябва да се предадат в отдел „Изкуство“ на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“.

Победителите ще бъдат излъчени и наградени на 11 март. Всички изработени маски пък ще бъдат показани в изложба, която асеновградчани ще могат да видят в библиотеката.

Подобни статии

Top