Кукерско шествие за Сирни Заговезни на Главната в Пловдив - DC news

Кукерско шествие за Сирни Заговезни на Главната в Пловдив

В неделния ден под тепетата ще има също палачинки за Масленица, „дъжд“ от пуканки за „Дярънтарач“ и „Ушите на Аман“ за Пурим

Голямо кукерско шествие ще мине по Главната на Пловдив тази неделя. В него ще участва специално кукерският състав от Народно читалище „Св.Св. Кирил и Методий“ в гр. Раковски, по покана на екипа на Фондация „Заедно“. 

Събитието ще е подарък за всички пловдивчани и гости на града, които искат да уважат народната традиция  на Сирни Заговезни. То е част от целогодишния проект – „Един град, три религии, седем етноса – от миналото за бъдещето“ на пловдивската фондация, който получи подкрепата на НФ „Култура“.  Кукерите пристигат в града на тепетата  седмица след международния фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове-Раковски“ – едно от най-колоритните събития, което представя традициите, които пази и католическата общност у нас. Фестивалът е със статут на международен от 2003 г.

Шествието в Пловдив ще премине от площад „Централен“ по Главната и ще продължи до кв. „Капана“.  Очакваме кукерите да пристигнат към 16.30 часа и всички, които искат да ги посрещнат, могат в този час да бъдат пред Военния клуб в Пловдив.

Кукерските игри се провеждат в началото на великите пости – на Сирни Заговезни. Това е последният голям зимен празник, който отбелязва краят на зимата и началото на новата земеделска година (първата оран). Смята се, че кукерските игри са част от тракийското наследство по нашите земи и  се свързват с празниците в чест на  бога на виното и веселието Дионис. Изследователите предполагат, че и самата дума „кукери” също е с тракийски произход и означава „високи, маскирани хора”.  Сатирите, които, според предаденото до наши дни, са били  постоянни спътници на Дионис, са изобразявани като брадати мъже с дълги животински уши и кози крака.  Приема се, че кукерските игри произлизат от шествията на сатирите и изразяват надеждата и очакването на хората за голям берекет. Кукерите вдигат много шум с чановете си, за да прогонят злото от нивите и домовете на стопаните. Вярва се, че техните магически действия оплождат природата, „та да се роди и прероди“, както казват старите хора.

По стар български обичай това е денят, в който искаме и даваме прошка.

***

Т.нар. празници на възраждащата се природа, са характерни за много народи.

Сходни празници и обичаи има и в различните религии. В края на годината християнската Коледа и еврейската Ханука са празниците на светлината и надеждата, а през втория месец на новата година се отбелязва края на зимата, победата на доброто над злото, посрещането на Слънцето и пролетта…

Рускоговорящите народи и бесарабските българи тачат древния славянски  празник  „Масленица“, който също се отбелязва с много веселие и забавни игри. Основното ястие на този ден са блините (традиционни руски палачинки).

Обичаят с приготвянето на блините е свързан  с езическия бог на Слънцето – Ярило, който също гони зимата, за да дойде пролетта. По традиция всяка домакиня има своя рецепта за приготвяне на блини, която се предава от поколение на поколение. Прескачането на огъня за здраве – е ритуал, който е останал от предхристиянската епоха, но и до днес този обичай се пази, както в българските, така и в руските и в арменските традиции. Обичаят на  „Масленица“ е да „се облече“ в традиционни народни дрехи сламено чучело, което се пали, за да стане висок огън.  След като чучелото започне да гори, огънят се прескача за здраве от малки и големи. С „Масленица“ се изпраща зимата и се посреща пролетта. Театралният етюд ще бъде представен на открито в неделя следобед в клуб „Берьозка“ в Пловдив. 

1 2

Подобни статии

Top