Куклен успя, пребори се срещу изграждането на крематориум

Решението на Върховния съд е окончателно и не подлежи на обжалване

Кукленци успяха! Няма да има крематориум в градчето, похвалиха се от Общината.

Върховният административен съд на Република България се произнесе с  решение № 11365/ 31.08.2020 като ОСТАВЯ В СИЛА решение № 1389 от  21.06.2019 г. по административно дело № 2656/2017 г. по описа на Административен съд – Пловдив, който е отменил решение № 2-III/2017  г. по оценка на въздействието върху околната среда на директора на  РИОСВ – Пловдив, с което е одобрено осъществяването на инвестиционно  предложение „Преустройство на склад за строителни материа¬ли в  инсинератор за човешки тленни останки“ в имот № 001382, местност „Орта  хан“, землище на гр. Куклен, и е осъдил Регионална инспекция по околната среда и водите.

Припомняме, че делото бе образувано по жалби на община Куклен, представлявана от кмета Мария Белчева, както и такава подадена от физическите лица Димитър Т., Ива Д., Весела Д., Мария В. и Надежда П. против Решение № 2-ІІІ/2017год. по оценка на въздействието на околната  среда от 29.08.2017г. на директора на РИОСВ – гр. Пловдив, с което е  одобрено осъществяването на инвестиционно предложение „Преустройство  на склад за строителни материали в инсинератор за човешки тленни  останки“ в имот в местност „Орта хан“ в землището на Куклен с възложител „Фундамент“.

Преди повече от 3 години  намерението за изграждане на инсинератор за човешки тленни останки на територията на Община Куклен предизвика бурна обществена реакция. Хората инициираха подписка, събрала  недоволството на повече от 2 хиляди души. Протестираха и получиха  подкрепа от Пловдивската митрополия, в лицето на Негово  Високопреосвещенство Николай.

Решението на Върховния административен съд за и производството по делото с висок обществен  интерес приключва с уважение на всички възражения от страна на кмета  на община Куклен Мария Белчева срещу РИОСВ Пловдив. Разноските по  делото, които екоинспекцията  трябва да заплати са в размер на 3  496,94 лева. в полза на Общината.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Top