Кукли и брюкселска дантела са страстта на филолог от Пловдив (СНИМКИ)

Българката винаги е била известна с майсторлъка си в плетенето и везбата.

Някога момиченцата в семейството били научавани още от съвсем малки да предат  вълна, да плетат на една и две куки и дори да заплитат кене и нежни брюкселски дантели.

Сливналийката Даниела Петрова, която повече от 30 години живее под тепетата, плете от съвсем мъничка.

„Плетенето на една кука и на две игли, съм го научила още като съвсем малка – от двете ми баби“, разказва майсторката. Но вместо пуловери и дантелени покривчици, на една и две куки тя плете шарени кукли.

Цветните барбарони, мумини, жаби, магаренца, красивите принцеси, гъбки и всякакви други животинки, привличат вниманието на туристи и посетители по време на Седмицата на занаятите в Етнографския музей. Както и самата майсторка, която, облечена в българска носия, е седнала зад барабана и плете красиво колие от брюкселска дантела.

„Нямам играчки за красота.  Всичките ми кукли са за игра. Правя ги с различни техники, но най-вече плетени. Шия им рокли, особено на принцесите“, разказва майсторката. Започнала да прави кукли, след като се родило момченцето й, въпреки че първоначално завършила българска филология. Никога обаче не я е практикувала, защото открила удовлетворението от занаята.

„Започнах да правя по малко кукли, най-различни и така потръгна всичко. Отворих си магазин и първо изработвах ръчно всякакви неща – дори и картички. Накрая се спрях само на куклите и така до днес“, споделя Даниела Петрова.

1 2 3

Подобни статии

Top