Кула с часовник ще посреща гостите на Асеновград

Абдул Хассун с ново дарение за Асеновград – часовникова кула

15 метрова часовникова кула ще посреща жителите и гостите на Асеновград. Тя ще бъде разположена на кръговото кръстовище на входа на града в посока Пловдив. Проектът  е на Абдул Хассун, който е един от най-големите дарители на града. Ливанският гражданин, който от години живее в Асеновград  бе сред първите отзовали се в борбата срещу  COVID-19 преди няколко месеца, като дари 100 хиляди лева на болницата в града. Заради благородния си жест Хассун беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Асеновград“.

Реализацията по изграждане на часовниковата кула ще бъде изцяло дарена от него. Часовникът символично ще упътва и български, и чуждестранни граждани, преминаващи през Асеновград. Идейният проект предвижда часовниковата кула да бъде изградена с дълбок фундамент. Постаментът ще е стоманен от вътрешната си страна.

Предвидено е да има разстояние между двата стълба, които ще заключват часовника на върха – първо, за по-добра устойчивост и второ, за да виждат водачите приближаващите към тях автомобили. Подстъпът от асфалта до началото на озеленената повърхност ще бъде 90 сантиметра.

Вътре в кулата ще бъде изградена специална стълба, чрез която да се осигури достъп до часовника, с цел поддръжката му. Самият той ще бъде кварцов, а конструкцията ще е облицована с камък. Часовникът ще бъде насочен с лице към Пловдив.

Освен часовниковата кула, ангажимент на бизнесмена ще бъде и изпълнение на озеленяването около нея – в цялото кръгово кръстовище. Поддръжката на съоръжението също ще се осъществява от неговата фирма, през първите 2 години.

Община Асеновград ще съдейства за провеждането на необходимите процедури, а предприемачът обеща, че цялостният проект ще бъде готов до месец и половина.

 

 

 

Подобни статии

Top