Кулинарният туризъм със специален знак "Национално меню" - DC news

Кулинарният туризъм със специален знак „Национално меню“

„Национално меню“ ще привлича туристите към уникалността в българския вкус

Представители на профилирани гимназии и средни училища от цялата страна, обучаващи в професионално направление „Туризъм“ взеха участие в работната среща по изпълнение на проект „Професионална селекция от традиционни български ястия и вина“, обединени в „Национално меню“. Тя се проведе в Университета по хранителни технологии днес, съобщиха от пловдивското висше учебно заведение.

В събитието се включиха и експерти от редица браншови организации – Националнен борд по туризъм, Българска асоциация на заведенията, Асоциация на сомелиерите в България, Българска хотелиерска ресторантьорска асоциация, Съвет по туризъм Пловдив, Кулинарна лаборатория-Пловдив, Българска асоциация на професионалните готвачи, представителите на Регионалните управления но образование към МОН, бизнес партньори и преподаватели от УХТ, а също и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и Венелина Червенкова, началник отдел „Стратегическо планиране и продуктова политика в туризма“. Проектът „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и УХТ и обединява усилията за превръщане на традиционната българска храна в разпознаваем бранд на туристическия продукт.

Идеята възникна спорадично при посещението на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с екип в УХТ през август, каза ректорът проф. д-р Пламен Моллов. Целта е да обедини усилията на научните среди и бизнеса, които оперират с тази материя, и да се признае от най-широк кръг от хора. Той пожела успех на участниците в срещата, първа стъпка в изграждането на атрактивен национален туристически продукт, който ще участва заедно с останалите забележителности на страната в рекламата й по свет.

Туристите в глобален мащаб заявяват в проучване, че храната и напитките са фактор при избора на дестинация. По-младите туристи са още по-мотивирани от възрастните да посетят определена дестинация заради местната кухня.

1 2

Подобни статии

Top