Културата в Пловдив избуява след застоя! Операта с програма-бижу на Античния театър

Фестивалът OPERA OPEN 2020 се фокусира върху българския талант

Въпреки вируса успяхме да спасим едно знаково за Пловдив мероприятие. Почти на риск поехме гаранцията на културния календар. Не знаехме какво следва, но решихме, че културата и дейците ни са важни. И сега никой не съжалява. Сигурен съм, че пловдивчани ще имат възможност да се насладят и да изпитат удоволствие.“ Това заяви кметът Здравко Димитров при представяне тазгодишните акценти на OPERA OPEN 2020.

Благодаря за този смел ход на Община Пловдив. Благодаря, че рискуваха и още преди 3 месеца знаехме бюджета за фестивала. Най-отговорно построихме програмата, много други опери могат да ни завидят за нея, заяви на свой ред и директорът на Операта Нина Найденова.  По думите й тази година фокусът на организаторите е върху българския талант и големите български имена в оперното изкуство. В тази връзка две от безспорните перли в афиша са пловдивската прима Соня Йончева, която не е излизала на сцена в града под тепетата от 2013 година насам, както и гигантската Райна Кабаиванска, която ще присъства лично, за да отбележи 20 години на своя международен майсторски клас в НБУ.

И така – 12 са събитията, които ще се проведат на Античния театър през юли, август и в началото на септември. Гала откриването е на 10 и 11 юли с милтимедийния спектакъл „Вратите на съня“. Неповторимо изживяване се очертава и съвместната работа на Операта и Театъра с „Поетите и музиката“ – мултимедиен спектакъл с българска класическа музика и най-красивата любовна лирика от Христо Фотев, Пейо Яворов, Добромир Тонев, Дамян Дамянов, Валери Петров, Петя Дубарова, която ще звучи в изпълнение на Бойко Кръстанов, Владо Пенев, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов.

Програмата включва също и няколко грандиозни творби – Ленинградската симфония на Шостакович; Фалсатаф на Верди; Мадам Бътерфлай на Пучини; Деветата симфония на Бетовен специално по повод 250 години рождение на великия композитор и 75 години от създаването на Филхармонията в Пловдив.

Всички спектакли ще се провеждат при спазване на нужните мерки и указания за безопасност, а за почитателите на OPERA OPEN ще има и толеранс. „Цените на билетите ще са в голям диапазон, съзнаваме, че публиката може да има финансови проблеми„, обясни по този повод Нина Найденова. По препоръка на министерството на културата продажбата на билети ще е предимно онлайн, но и тази година ще има каса на фестивала на Главната улица. За да се избягват струпвания, вратите на Античния театър ще отварят час по-рано. Всички спектакли имат резервни дата при лошо време. 

Има и още добри новини, фестивалът е с гарантирано финансиране и за 2021 година, обяви за финал зам.-кметът по култура Пламен Панов, който отчете чудесно сътрудничество на Общината с Операта. „Тази година е тежка за туризма и затова сме се фокусирали върху динамични събития. Пловдив е прекрасен град за събитиен туризъм„, коментира Панов.

Подобни статии

Top