Културни организации скочиха срещу фондация „Пловдив 2019“, искат друг регламент за финансиране

Имали съмнения, че правилата са направени за конкретен кандидат

Отворено писмо изпратиха 24 неправителствени организации,  културни оператори и творци до ръководството на общинска фондация „Пловдив 2019“. В него те настояват за промяна на регламента за финансиране на културни събития през следващата година.

Творците твърдят, че в обявената на 21-ви октомври Отворена покана за проекти „Наследство“, условията са със завишени изисквания за собствено финансиране. Освен това  създават и съмнения, че са разписани за конкретен кандидат.

В отвореното писмо се настоява също въведените по трите направления изисквания от съответно 60, 50 и 30% собствено финансиране да бъдат намалени на 30, 20 и 10%. Културтрегерите под тепетата предлагат също да бъде удължен с поне 30 дни крайният срок за подаване на проектните предложения.

Сред подписалите писмото са Дружеството на пловдивските художници, Сдружение „Изкуството днес“, Общинският читалищен съюз, издателят Манол Пейков и много други.

Ето пълния текст на отвореното писмо:

„Обявената на 21 октомври 2019 година отворена покана за проектни предложения е анонсирана като целяща “осигуряването на устойчивото развитие на културните инициативи и събития в град Пловдив, продължение на интензивната културна програма на Европейска столица на културата и предоставяне на възможност за разширяване на създадени партньорства, утвърждаване на генерирания културен потенциал и надграждане на придобития капацитет.” В разрез с обявените цели, откриваме значителни промени в досегашния регламент на предходните отворени покани, които правят практически невъзможно участието на културните организации с разпознаваеми и устойчиви проекти в града по тази покана, както и постигане на заявените намерения. Нещо повече, новите необосновани и нелогични промени по вероятно последната за проекта “Европейска столица на културата” отворена покана, създават предпоставки за подозрения, че условията са разписани за конкретен кандидат.

С настоящото писмо настояваме да бъдат въведени следните промени: 

1/ промяна в изискването за процента от минимум 60% собствено финансиране за направление 1, 50% в направлемие 2 и 30% в направление 3;

Това изкисване елиминира само на ниво документи голяма част от успешните културни оператори и събития, подкрепени от ОФ „ПЛОВДИВ 2019. Изискваното съфинансирането би следвало да бъде в рамките на 30% за Направление 1, 20% за Направление 2 и 10% за Направление 3.

1 2

Подобни статии

Top