Купуват нов мамограф за ДКЦ 5

Прогнозната цена на апаратурата е 110 хил. лв.

Пловдивското ДКЦ 5 ще си купува нов мамограф. Шефката на поликлиниката д-р Олимпия Литовойска възнамерява да го закупи със собствени средства на ДКЦ-то.

Д-р Литовойска е информирала общинската администрация, че мамографът, с който разполага здравното заведение, е от 2008 година и е морално остарял, като често се налагало да бъде ремонтиран. Според лекарите, които го обслужват, в момента апаратът не работи и изследвания с него не се правят. Мамографът, който бил произведен през 1994 година,  многократно е бил поправян с неоригинални части и материали, а това довело до влошаване на качеството на рентгеновия образ и затруднявало диагностичния процес.

Рентгенът за мамографски изследвания обслужвал пациенти от целия град, а също и от областта, твърдят от ДКЦ-то.

Шефката на бившата Пета поликлиника предлага да се закупи апарат, чиято прогнозна стойност е 110 хил. лв.

В предложение до Общинския съвет, внесено от зам.-кмета Розалин Петков, са приложени и финансовите резултати на ДКЦ 5 за миналата година. Според тях дружеството е приключило 2018-та с печалба от 46 хил. лв., която е двойно по-голяма от тази през предходната година. Освен това здравното заведение няма просрочени задължения.

Към предложението, внесено в общинския съвет, са приложени и 3 оферти за приблизителна цена на мамографа, като най-ниската е за апарат на стойност 95 200 лв., а най-високата – за малко над 108 хил. лв.

Подобни статии

Top