Купуват нова техника за сметището в Асеновград за над 1,3 млн.лв. - DC news

Купуват нова техника за сметището в Асеновград за над 1,3 млн.лв.

Парите ще бъдат от бюджетите на петте общини, които депото обслужва

Купуват нова техника за асеновградското сметище на стойност  1 333 877 лева без ДДС. Парите са от сумата, събрана от отчисленията, давани от петте общини, участващи в Сдружението за депото за твърди битови отпадъци.

Решението за закупуване на нови машини бе взето на среща между кметове и представители на петте общини – Куклен, Лъки, Първомай и Садово, която се проведе в Асеновград.

По време на заседанието бе взето единодушно решение да бъдат закупени нови компактор и булдозер за нуждите на депото. Повод за това е, че старите машини вече са силно амортизирани. С новият булдозер ще бъдат пробутвани отпадъците, а ролята на компактора е да ги уплътнява. Целта е да бъде постигната необходимата плътност, съгласно изискванията на комплексното разрешително за функционирането на депото.

Новите машини ще бъдат с много по-голям коефициент на производителност, което ще доведе до икономии при разходи, както за гориво, така и на човешки труд.

Предложението на администрацията за закупуване на оборудването бе одобрено и от Общински съвет – Асеновград. За новите машини ще бъде проведена процедура по Закона за обществените поръчки.

По данни на производителите компактор, с тежест на машината – 32 тона, ще струва до 733 437 лева без ДДС, а един булдозер ще е с цена до 600 440 лева без ДДС.

Подобни статии

Top