Купуват респиратори за болницата в Асеновград

Три броя респиратори ще бъдат закупени за нуждите на МБАЛ -Асеновград.

Медицинската апаратура ще бъде доставена със средства от дарителската кампания, открита от Общинския оперативен щаб за борба с COVID-19 в полза на болницата в града.

Респираторите ще осигурят в максимална степен адекватна медицинска помощ на пациенти с коронавирус, които, ако се наложи, ще се лекуват в асеновградската болница.

До момента събраната сума от дарения е над 300 хиляди лева. Със средствата по тази сметка ще бъадт осигурени още защитни маски, облекла и шлемове, ЕКГ апарат, хирургически ръкавици,  бактерицидни лампи, автоклав и друга медицинско оборудване и консумативи.

Комисия от общината ще осъществява контрол при разходваането на средствата. От там уточниха,че някои от благодетелите, включили се в дарителската кампания, са посочили в конкретика какво желаят да бъде закупено със средствата. „Волята на дарителя е неприкосновена и доктор Червенков ще се съобрази с нея“, обясни председателят на комисията Теньо Манолов. И допълни: „Нашата задача е да приемем дали е допустимо така предложеното разходване на средствата. Ще бъде осъществен и последващ контрол, когато консумативите и оборудването бъдат закупени. За мен е много важно да се проконтролира превантивно разходването на дарителските средства, за да не се допуснат недоразумения“.

МБАЛ – Асеновград е в готовност да отдели и собствено финансиране в случай, че дарителската сметка се окаже недостатъчна, за да бъдат осигурени необходимите апарати, допълнителни консумативи и лични предпазни средства.

Подобни статии

Top