Курбан за най-бедните в Столипиново дарява гастарбайтер, върнал се от Белгия

В квартала се организира и благотворителна кампания в помощ на нуждаещите се от храна

Курбан за жителите на Столипиново ще дари гастарбайтер, завърнал се наскоро в Столипиново от Белгия. Това съобщи пред репортер на DCNEWS пловдивчанинът Абдул Самед Вели, който от години живее със семейството си във Франция. Той разказа, че курбанът няма да е традиционен, във вид на приготвена храна. Ще бъде закупено агнешко месо,  което ще бъде дарено на бедни жители от махалата.

Месото ще бъде закупено от приятели на Вели, а парите ще бъдат дарени от гастарбайтера. Целта е да се спазят мерките за сигурност, наложени заради извънредното положение. Хората, които ще получат от ритуалната храна, ще се помолят за здравето на дарителя и да не се разпространява COVID-19 в квартала.

Семействата, на които ще бъде раздадено агнешкото, ще бъдат избрани от техни съседи, които ще съобщят на организаторите, ако край тях живеят бедни хора.

От два дни в Столипиново се организира и благотворителна дарителска акция, с която се набират средства за хора в нужда. Инициатор на кампанията под надслов „Вкъщи остани, живот спаси“ е Абдул Самед Вели. Той е обявил кампанията си във фейсбук групата „Жители на Столипиново“, като целта му е да се съберат средства, за да се закупят хранителни продукти за най-бедните в махалата. Пуснал е и анкета, с която да се уточни какво да има в хранителните пакети.

Вели посочи, че в инициативата могат да се включат и собствениците на хранителни магазини със стоки от първа необходимост.

Той съобщи, че от вчера, когато е обявена кампанията, досега, са събрани 1010 лв., като нито един от дарителите, не е заможен човек. Приятели на младия мъж се грижат на място за организацията. Председателят на ДПС Али Байрям пък се е ангажирал да уведоми полицията и да осигури предпазни средства и маски за хората, които ще раздадат храните.

Средствата ще се събират до края на другата седмица, а след това ще бъдат закупени и раздадени храните на най-бедните.

Снимка: Фейсбук/Жители на Столипиново

Подобни статии

Top