Квартал „Капана“ проби в престижна европейска селекция

„Културно наследство в действие“ се реализира с подкрепата на програма „Творческа Европа“

Пловдивският квартал на творческите индустрии стана част от европейската листа с градове, разработили иновативни решения за опазване на културното си наследство. „Капана“ е избран след процедура, стартирала през февруари заради местните политики и дългосрочни планове за развитие на културното наследство, което представлява.

„Капана – квартал на творческите индустрии“ пък е от водещите проекти, стартирал с инициативата Европейска столица на културата и днес продължава да се надгражда от различни предприемачески активности и социални партньорства. Селекцията „Културно наследство в действие“ се реализира с подкрепата на програма „Творческа Европа“ с водещото участие на организации като EUROCITIES, ERRIN, Europa Nostra и Съвета на архитектите на Европа. Те се обединяват, за да изберат градове и региони в Европа, които са разработили иновативни политики, проекти и събития и които към момента се прилагат успешно от местните власти. Инициативата се подкрепя от Комисаря по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, която казва: Културното наследство е мост, който свързва нашето минало, настоящето и бъдещето ни. Принадлежи на всички нас и е част от това, което ни определя. Инвестирането в културно наследство е стратегическо за градовете и регионите; подпомага социалното сближаване и гражданско участие.

В каталога са включени още 31 места от Стария континент. Той ще се препоръчва като успешен модел на останалите градове с културно наследство, на които предстои да търсят начини за съживяване на своите пространства.

Подобни статии

Top