Квартални войни: Търговци на плодове и зеленчуци се бият за място пред хипермаркет в "Смирненски" - DC news

Квартални войни: Търговци на плодове и зеленчуци се бият за място пред хипермаркет в „Смирненски“

Стига се и до крясъци спрямо минувачите

Търговци на плодове и зеленчуци се бият за място пред хипермаркет в пловдивския квартал „Христо Смирненски“. Кварталните войни в района са ежедневни – понякога словесни, а друг път стигат до бой, разказват очевидци.

Тротоарът до хипермаркет „Лидъл“ на Пещерско шосе от няколко месеца се превърна в квартален пазар. Първоначално се продаваха само картофи и орехи, но впоследствие предприемчиви производители и търговци откриха пазарната ниша и пред хипермаркета се пръкнаха 3-4 сергии с плодове и зеленчуци. Сред търговците е дори и възрастна жена, която раздава безплатно библейски книги – неясно с какъв произход.

Първоначално жителите на квартала прегърнаха идеята, тъй като повечето от продавачите са производители и продават стоката си на сравнително ниски цени. Освен това в района няма друг пазар и импровизираното тържище дойде дюшеш на живеещите в района.

С времето обаче търговците добиха смелост и се разгърнаха. Сергиите стават все по-големи, а претенциите – кой да се разположи на сянка и на най-хубавото място, са все по-чести. Стига се и до екшън – ритане и хвърляне на касетки и размяна на обиди между продавачите.

От напрежението между търговците страдат и минувачите. Една от сергиите е препречила почти целия тротоар, разполагайки щайги и маси, а разстоянието покрай нея за преминаващите е едва метър до бордюра. На улицата пък са паркирани коли, включително и тази на съответния търговец, който непрекъснато вади щайги и касетки с продукция. Така хората, отиващи към спирките наоколо и булеварда, се налага да слизат на улицата и да заобикалят коли, продавачи и клиенти.

Непрекъснат проблем е и мръсотията, тъй като повечето търговци оставят сериозни камари боклук до дърветата.

Репортер на DCNEWS сам стана потърпевш от наглостта на търговец, който, при направена забележка да бъде отворено повече място за минувачите, започна да го обижда и да крещи по него.

От кметството на район „Западен“ разказаха, че редовно имат сигнали и проблеми с импровизирания пазар.

През ден на място била викана полиция и се правели проверки от общинския инспекторат. Налагали се и глоби, но ефект нямало.

Според кмета на „Западен“ Димитър Колев, нито един от въпросните продавачи не си плаща за тротарно право или търговия. Тротоарът бил общински, но там нямало обособена зона за търговия, обясни Колев. По думите му обаче търговците имали желание да си плащат и затова от кметството обмислят да бъде направена такава търговска зона. „Ще им определим точна площ и така няма да се разпростират“, поясни  районният кмет.

Подобна търговска зона обаче трябва да мине и през гласуване в Общинския съвет. Дотогава кавгите ще продължават.

Подобни статии

Top