Ла Специя и Cinque Terre разкриха част от тайните си пред участниците в проекта "See and SHARE" - DC news

Ла Специя и Cinque Terre разкриха част от тайните си пред участниците в проекта „See and SHARE“

Проектът даде възможност на представители от пет държави да опознаят историческото и културно наследство на непознати за тях кътчета от Европа

Били ли сте в италианския град Ла Специя? А знаете ли какво е Cinque Terre (Петте земи)? И къде се намира Портовенере? Със сигурност тези дестинации в La Bella Italia не са от най-популярните сред българите, когато планират да посетят прекрасната страна, разположена на Апенинския полуостров. Повечето туристи се насочват към Рим, Милано, Флоренция, Венеция, Тоскана или известните курорти на италианската Ривиера, а тези старинни градчета в регион Лигурия остават в периферията.

Но те притежават магична атмосфера, предлагат превъзходна местна кухня и привличат с богатата си история и култура много туристи.

Именно идеята да се обогати и опознае историческото и културно наследство събра представители на България, Унгария, Магедония, Румъния и Италия в Лигурия за заключителната фаза на един общ проект под надслов „See and SHARE“, финансиран по европейската програма „Еразъм +“. Проектът „See and SHARE“ насърчава диалога между поколенията и страните участнички чрез споделяне на културно историческо наследство. В продължение на две години пет партньорски организации от петте страни, сред които и Courage Foundation от България, разгледаха и опознаха интересни и живописни места в петте държави. Проведоха се няколко срещи в участващите градове, за да могат делегациите от другите страни да посетят най-значимите места и да ги опознаят от културна и историческа гледна точка, така че този обмен на знания да допринесе за сплотяването им и за създаването на широка европейска култура.

На финала те се срещнаха в Ла Специя,

за да се запознаят с красотата на природния парк Cinque Terre и да посетят старинните градчета Сардзана, Риомаджоре, Манарола, Монтеросо и една от най-предпочитаните от италианците лятна дестинация – Портовенере. А също – да научат интересни истории за тези места и за поминъка на хората в тях. Courage Foundation взе участие в срещата с многочислена делегация с участници на възраст от 18 до 60+ години.

Още с пристигането си гостите се срещнаха с кмета на Ла Специя Пиерлуиджи Перакини. Той приветства участниците и разказа, че Ла Специя през последните години работи усилено върху преоткриването на своята идентичност и своята история чрез проекта „La Spezia Forte“ и работи по възстановяването на инфраструктури от началото на ХХ век.

След това участниците в проекта разгледаха Военноморския технически музей на Ла Специя.

Там те научиха за историята на първата най-голямата корабостроителница в Италия и разгледаха единствената в света зала с автентични носови фигури на кораби. В музея те видяха също макети на исторически кораби и научиха, че някога Наполеон Бонапарт бил толкова възхитен от  стратегическото местоположение на селището, както и от вътрешното пристанище, че решил, че то може да приюти военни  кораби. Така градът Ла Специя станал важен военен център. Днес мястото, където се е държал арсеналът, е превърнато във военен музей.

Домакините представиха на гостите историята на Ла Специя и показаха красивата централна част на града, запазила старинната архитектура, в съчетание със съвременни елементи и инсталации.

1 2

Подобни статии

Top