Лабораторията за изследване на COVID-19 в Пловдив може да започне работа на 10 април

Очаква се апаратурата и реактивите да пристигнат най-късно до 7-8 април

Вирусологичната лаборатория към Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Георги“, в която ще се изследват само проби за COVID-19, може да бъде готова и да заработи на 10 април. Това съобщи днес изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Карен Джамбазов. Той поясни, че всичко зависи от доставката на апаратура и реактиви за лабораторията.

„Към момента имаме уверение, че апаратурата ще бъде доставена до 6 април. Но знаете как е в тази обстановка, в момента всяка доставка може да бъде забавена.  Ако доставят апаратурата до 7-8 април и реактивите пристигнат, ще сме готови до 10 април“, посочи проф. Джамбазов.

По думите му дори и тогава няма да е късно лабораторията да заработи. „Колкото повече възможности има за изследване и то референтно, на пробите, на всички за които това е необходимо, толоква по-добре“, подчерта шефът на УМБАЛ „Св. Георги“.

Той допълни, че в момента се работи по сградата на бъдещата вирусологична лаборатория.

Вече е приет докладът за легловата база на РЗИ и е изпратен е на Министерство на здравеопазването. Към обяд днес не бе предадено само заявлението за преструктуриране на МБАЛ „Св. Мина“, но се очакваше то да е внесено в инспекцията до края на деня. Според областния управител Дани Каназирева в бившата Първа градска болница имало определени интензивни легла, но засега все още там не можело да се предложи интензивна грижа. Заради това лечебното заведение остава за прием на леки и среднотежки случаи.

Вече е разпределен спиртът, предоставен от Агенция „Митници“, съобщи Каназирева. 1000 литра от него са предадени на ОП „Чистота“ в Пловдив, други 280 литра – на РДПБЗН-Пловдив. За Спешна помощ са заделени 378 литра, на УМБАЛ „Св. Георги“ са предадени 1000 литра.

8 500 л дезинфекциращ гел е произведен от останалото количество, като той също е разпределен. „Няма да има болница или ДКЦ в региона, които да не получат  от дезинфектанта. Засега ще бъдат разпределени 6 220 литра между всички здравни заведения, останалите ще бъдат запазени в резерв.

Подобни статии

Top