Лабораториите на ДКЦ II, ДКЦ V и ДКЦ VII изследват за грип

Открита е и гореща линия 0700 147 44 заради коронавируса, психолози помагат на пловдивчани да преборят паниката

Три микробиологични лаборатории, в които се извършват тестове за грип тип „Б“ вече работят в изпълнение на мерките за установяване на грипоподобни заболявания. Изследванията се правят в ДКЦ II, ДКЦ V и ДКЦ VII. В рамките на 30 минути се диагностицира наличието на грипен вирус, което спомага за започване на адекватно лечение в началния стадий на заболяването. Тестовете помагат на хората за изключване на подозрения за коронавирус, съобщиха от Община Пловдив.

Междувременно вече работи и горещата телефонна линия за граждани на Община Пловдив и Областния съвет на БЧК – Пловдив. На номер 0700 147 44 от днес специалисти на Червения кръст консултират за поведението в епидемиологичната обстановка и разпространението на коронавирус. Линията се обслужва от психолози, които от 8,30 до 17 часа оказват подкрепа на всички, изпаднали в тревожно състояние или паника.

„Целта е да внесем успокоение у хората, които са изпаднали в повишена тревожност. Когато човек е в такова състояние се отразява на живота и на здравето му. Пада имунитета, появяват се психосоматични симптоми като сърцебиене, задух, болки в сърдечната област, които не са свързани с конкретно заболяване“, коментира психологът Биляна Караджова, също дежурна на горещата линия.

Подобни статии

Top