Лауреат от прочут международен конкурс свири в Малката базилика

Руският пианист Сергей Редкин излиза на сцената в клавирно дуо с именитата Виктория Василенко

Руският пианист Сергей Редкин, който спечели второто място на прочутия Международен конкурс „Кралица Елизабет“ в Брюксел през месец май 2021 г., излиза на сцената на Малката базилика на 30 юни от 18.30 ч. в клавирно дуо с именитата Виктория Василенко, която е и негова спътница в живота.

Това е първата изява на родна сцена на Сергей Редкин след спечелването на една от най-престижните награди в областта на клавирното майсторство, което е повод за радост и гордост от страна на организаторите на “Дни на музиката в Балабановата къща” – фестивалът, който винаги се стреми да представя събития в техния времеви пик! Това е и първият концерт на пловдивска сцена на дуото Редкин – Василенко.

В програмата ще прозвучат творби от Морис Равел, Клод Дебюси, Ф.Пуленк, като Сергей и Виктория ще зарадват публиката и със свои солови изпълнения.

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Фондация Музикартисимо, Министерство на културата.

Билети в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концерта

Сергей Редкин

е роден на 27 октомври 1991 в гр. Красноярск, Сибир. Започва да свири на пиано от петгодишна възраст, а на шест постъпва в Музикалното училище като ученик на Галина Богуславская. Едновременно с това учи композиция и импровизация в класа на Едуард Маркаич. През 2004 става лауреат на конкурса по композиция „Валери Гаврилин” в Санкт Петербург. Продължава музикалното си образование в ССМУ към Санктпетербургската консерватория при Олга Курнавина. В този период получава началните си сериозни отличия на международни клавирни конкурси, сред които: Първа награда на конкурса „С. Рахманинов” (Санкт Петербург – 2005) и Голямата награда на конкурса „Фредерик Шопен” (Нарва, Естония – 2006). Паралелно с активната си изпълнителска дейност – Сергей изнася първите си клавирни рецитали в Русия, Германия, Швейцария, Полша и др., той се изгражда и като композитор при проф. Александър Мнацаканян – един от последните ученици на знаменития Шостакович. Сред творбите на младия музикант, датиращи от ученическите му години, фигурират струнен квартет (изпълнен и записан през 2008), трио за духови инструменти, голямо количество клавирни опуси, както и камерна музика. Сюитата му за виолончело и пиано печели първа награда на конкурса за млади композитори в Санкт Петербург – 2007. През 2008 Сергей получава наградата на Юрий Темирканов за един от най – успешните ученици, а през 2009 започва следването си в Държавната музикална академия „Н. Римски – Корсаков” в Санкт Петербург в класа на проф. Александър Сандлер, като продължава образованието си по композиция при проф. Мнацаканян.

1 2

Подобни статии

Top